CNCD, sesizat privind declaraţiile secretarului de stat Kiraly Andras György privind copiii romi

Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a fost sesizat de mai multe ONG-uri privind declaraţiile făcute de secretarul de stat din Ministerul Educaţiei Kiraly Andras György, care a afirmat că nu şi-ar trimite copilul la o şcoală unde ponderea romilor este semnificativă.

698 afișări
Imaginea articolului CNCD, sesizat privind declaraţiile secretarului de stat Kiraly Andras György privind copiii romi

CNCD, sesizat privind declaraţiile secretarului de stat Kiraly Andras György privind copiii romi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

European Roma Rights Centre (ERRC), Centrul Romilor pentru Intervenţie Socială şi Studii - Romani Criss, Agenţia de Dezvoltare Comunitară "Împreună" şi Policy Center for Roma and Minorities "îşi exprimă profunda indignare faţă de recentele declaraţii ale domnului Kiraly Andras Gyorgy, secretar de stat pentru Minorităţi în Ministerul Educaţiei, privind educaţia copiilor romi şi eforturile de a asigura calitatea educaţiei minorităţilor etnice şi naţionale în România", se arată într-o scrisoare a celor patru ONG-uri adresată ministrului Educaţiei Remus Pricopie, dar şi CNCD.

Totodată, organizaţiile semnatare au trimis scrisoarea şi comisarilor europeni pentru Justiţie, Viviane Reding, pentru Educaţie, Androulla Vassiliou, şi pentru Drepturile Omului, Nils Muižnieks.

Potrivit surselor citate, în data de 20 septembrie 2013, Kiraly Andras György a declarat în presă că nu şi-ar trimite copilul la o şcoală unde ponderea romilor este semnificativă. "Trebuie să înţelegem şi faptul că părinţii doresc unităţi şcolare unde este ordine, unde este disciplină şi unde se mai şi învaţă. Este o problema generală, iar referitor la acele unităţi unde ponderea romilor este semnificativă, dacă este delăsare, dacă este debandadă, bineînţeles ca nici eu nu mi-aş lasa copilul acolo", a spus secretarul de stat.

"Departe de a recunoaşte rolul prejudecăţilor majorităţii în problema segregării şcolare a romilor, domnul secretar de stat pare a-şi asuma aceste atitudini, raţionalizând segregarea şi blamând exclusiv comunitatea romă şi copiii romi. Aceste declaraţii larg mediatizate constituie discriminare directă şi sunt de natură a contribui la perpetuarea unor stereotipuri negative, conform cărora, romii în general, ar fi caracterizaţi de dezordine şi lene, iar copiii romi nu ar vrea să înveţe. Acest tip de aserţiuni cu caracter general constituie o regretabilă contribuţie a unui înalt demnitar al statului român, responsabil de problematica educaţională în domeniul minorităţilor, în virtutea funcţiei ocupate, la consolidarea atitudinilor prejudiciante faţă de romi", arată reprezentanţii celor patru ONG-uri.

Organizaţiile semnatare consideră totodată necesară delimitarea Ministerului Educaţiei faţă de poziţia exprimată de secretarul de stat pentru Minorităţi, precum şi "precizarea clară a angajamentelor şi intenţiei ministerului de a depune în continuare eforturi în cooperarea cu societatea civilă şi comunităţile de romi în vederea asigurării incluziunii sociale şi a unui învăţământ de calitate şi nediscriminatoriu pentru copiii romi", se mai arată în documentul citat.

Scrisoarea ONG-urilor, înregistrată marţi la CNCD, va fi analizată ca sesizare, a precizat pentru MEDIAFAX preşedintele consiliului, Csaba Asztalos.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici