CNI: Nicio acuzaţie adusă secretarului general al ANI nu se confirmă

Comisia de Evaluare din cadrul Consiliului Naţional de Integritate a ajuns la concluzia că niciuna din acuzaţiile aduse secretarului general al ANI, Horia Georgescu, nu se confirmă, membrii comisiei prezentând în şedinţa de miercuri concluziile investigaţiei.

39 afișări
Imaginea articolului CNI: Nicio acuzaţie adusă secretarului general al ANI nu se confirmă

CNI: Nicio acuzaţie adusă secretarului general al ANI nu se confirmă

"Comisia de Evaluare a Consiliului Naţional de Integritate a ajuns la această concluzie după ce a audiat aproximativ jumătate din angajaţii ANI, majoritatea de la inspecţia de integritate şi după ce a primit răspunsuri la adresele înaintate mai multor instituţii ale statului", a declarat, miercuri, în plenul şedinţei CNI preşedintele forului, Nicu Marcu.

Comisia de Evaluare a analizat acuzaţiile aduse de fostul inspector de integritate Fănel Burciu şi de fostul director de cabinet al preşedintelui, Carmen Fluture, precum şi o reclamaţie a fostului şef al Serviciului de investiţii şi achiziţii publice de la Direcţia economică a ANI, Andreea Ilie.

În urma audierilor, comisia a ajuns la concluzia că acuzaţiile privind un posibil comportament imoral şi abuziv pe care Horia Georgescu, secretarul general al Agenţiei l-ar manifesta nu sunt confirmate.

În legătură cu interferenţele lui Georgescu în activitatea Inspecţiei de integritate Comisia de Evaluare a audiat 20 de inspectori selectaţi aleatori, ajungând în urma discuţiilor la concluzia că acuzaţiile nu se confirmă.

Nici presupusele nereguli în derularea achiziţiilor publice ale ANI reclamate Consiliului de către cei trei petenţi nu au putut fi confirmate de Comisie care a solicitat pe această temă puncte de vedere de la Agenţia Naţională pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP) şi Unitatea de Control şi Verificare a Achiziţiilor Publice (UCVAP) .

Pentru a verifica dacă numirea lui Georgescu în funcţia de secretar general al ANI s-a făcut conform legii, Comisia de Evaluare a solicitat o poziţie a Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici care în urma unui control a ajuns la concluzia că "referitor la situaţia juridică a lui Horia Georgescu, au fost respectate prevederile legale în vigoare referitoare la funcţia publică".

Raportul Comisiei de Evaluare a CNI a fost însuşit de plenul forului. Comisia de Anchetă ar urma să finalizeze o investigaţie similară vizând reclamaţii la adresa preşedintelui ANI, Cătălin Macovei.

"Această anchetă nu este încă finalizată", a spus preşedintele CNI, Nicu Marcu, adăugând de asemenea că în ceea ce-l priveşte şi pe Georgescu şi pe Macovei este încă în derulare o investigaţie a Curţii de Conturi după finalizarea căreia rezultatele vor fi date publicităţii.

Comisia de anchetă a CNI a fost constituită după ce doi foşti angajaţi ai ANI - fostul inspector de integritate Fănel Burciu şi de fostul director de cabinet al preşedintelui, Carmen Fluture - au reclamat Consiliului mai multe nereguli de care atât preşedintele instituţiei, Cătălin Macovei, cât şi secretarul general al acesteia, Horia Georgescu, s-ar face vinovaţi. CNI a decis constituirea unei comisii formate din cinci membri care să analizeze acuzaţiile foştilor lucrători ai ANI la adresa conducerii instituţiei. Pe lângă plângerile către CNI, cei doi i-au reclamat pe Georgescu şi Macovei şi altor instituţii, făcând chiar şi câteva plângeri penale.

Pe de altă parte, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au fost sesizaţi cu privire la existenţa anumitor nereguli în activitatea ANI. DNA şi-a declinat competenţa către Parchetul Judecătoriei sectorului 1, apreciind că faptele reclamate la adresa lui Macovei şi Georgescu îi lipsesc elementele constitutive ale unei infracţiuni (articolul 10, lidera d, din Codul penal).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici