CNI vrea să introducă teste de integritate şi în sistemul sanitar

Directorul Centrului Naţional de Integritate (CNI), Alexandru Cumpănaşu, a declarat, vineri, la dezbaterea "Măsuri pentru prevenirea corupţiei" de la Târgu Mureş, că îi va propune viitorului ministru al Sănătăţii introducerea de teste de integritate şi în sistemul sanitar.

31 afișări
Imaginea articolului CNI vrea să introducă teste de integritate şi în sistemul sanitar

CNI vrea să introducă teste de integritate şi în sistemul sanitar

"Propunerea noastră este aceea de a înfiinţa Direcţia de Integritate în cadrul Ministerului Sănătăţii Publice, pe acelaşi principiu pe care funcţionează în acest moment la nivelul Ministerului de Interne. Să realizeze testări cu ofiţeri sub acoperire, care să testeze comportamentul corupt al funcţionarului din MSP, pentru că nu vorbim doar de medici, ci şi de comportamentul acestuia în relaţia cu cetăţeanul", a spus directorul CNI.

El a criticat şi Colegiul Medicilor, care, în opinia sa, "funcţionează ca un sindicat şi este foarte reticent în a sancţiona medicii".

Cumpănaşu a subliniat că astfel de teste de integritate "sunt foarte importante în prevenirea corupţiei", dar că Ministerul Sănătăţii şi alte ministere "au cam făcut excepţie până acum de la a avea structuri interne care să combată corupţia", fapt care a dus la un număr mic de cazuri de funcţionari depistaţi că au luat bani de la cetăţeni.

Acesta a adăugat că singura soluţie ar fi ca DNA să îşi creeze un departament care să se ocupe de achiziţiile publice din ministere.

Directorul CNI a afirmat că există sectoare neacoperite din punctul de vedere al combaterii eficiente a corupţiei şi în industria de medicamente sau în cazul achiziţiilor publice de către primării, iar dosarele instrumentate "se plimbă între parchete şi tribunale sau judecătorii şi DNA".

Cumpănaşu a spus că, în acest moment, Comisia Europeană lucrează la un nou raport de monitorizare, intermediar, iar CNI face parte din acest raport şi orice măsură pe care o va propune va fi susţinută şi de Comisia Europeană.

Şefii tuturor instituţiilor mureşene prezenţi la dezbateri au spus că nu deţin nicio sesizare privind acte de corupţie petrecute în legătură cu angajaţii lor.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici