CNSAS a retras acreditarea unui alt cercetător, după scandalul Gică Popescu

Colegiul CNSAS a decis, marţi, să retragă acreditarea unui alt cercetător care studia în arhiva instituţiei dosarele fostei Securităţi, după o anchetă declanşată la momentul apariţiei în presa centrală a unor informaţii despre mai mulţi sportivi şi relaţia lor cu fosta poliţie politică.

53 afișări
Imaginea articolului CNSAS a retras acreditarea unui alt cercetător, după scandalul Gică Popescu

CNSAS a retras acreditarea unui alt cercetător, după scandalul Gică Popescu (Imagine:Arhiva Mediafax Foto)

"Constatându-se nerespectarea prevederilor art. 28 alin. 3 din Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar şi deconspirarea Securităţii, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 293/2008, precum şi ale art. 39 alin. 5 din Regulamentul de organizare şi funcţionare al CNSAS, adoptat prin Hotărârea nr. 2/2008, Colegiul CNSAS a decis retragerea acreditării domnului Iustin Paul Gafiuc", se precizează într-un comunicat de marţi al CNSAS.

Iustin Paul Gafiuc, reporter al Gazetei Sporturilor, a scris, în 29 iunie, un material cu titlul "Şoc în arhivele CNSAS: Gică Popescu are dosar de colaborator al Securităţii! «Sursa "Petrescu"»".

În urmă cu două săptămâni, Colegiul CNSAS a retras, în legătură cu acest caz, acreditarea unui alt cercetător, Mihail Bumbeş, care studia în arhiva instituţiei dosarele fostei Securităţi.

Ediţia de luni, 29 iunie 2009, a cotidianului Adevărul relata că fostul internaţional Gheorghe Popescu a dat informări despre colegii săi în perioada 1986-1989, el figurând în dosarul privind activitatea sa de informator al Securităţii cu numele conspirativ de "Petrescu".

"De-a lungul unei perioade de aproximativ trei ani, «numitul Popescu Gheorghe» a scris nouă rapoarte informative, printre cei vizaţi fiind fostul fotbalist şi actualul antrenor Emil Săndoi, dar şi fostul antrenor al «Craiovei Maxima», Constantin Oţet", preciza Adevărul despre rapoartele fotbalistului, alias "colonelul Petrescu".

Popescu devine colaborator al Securităţii la 25 februarie 1986, preciza sursa citată.

"La 23 ianuarie 1986, locotenentul major Constantin Guţă şi ofiţerul coordonator Victor Veliscu întocmesc un raport cu propunere de recrutare a fotbalistului în calitate de colaborator. O lună mai târziu, la 20 februarie 1986, Guţă şi Veliscu precizează că s-au întâlnit cu Gheorghe Popescu şi că acesta a avut o atitudine corespunzătoare, fiind de acord cu colaborarea. Cu aceeaşi ocazie, i s-a luat un angajament scris, completat cu un scurt instructaj privind modalitatea de colaborare şi cea de menţinere a legăturii. El a dat şi o declaraţie olografă cu numele persoanelor despre care se angajase că va oferi relaţii. Popescu devine colaborator cu acte la 25 februarie 1986", menţiona Adevărul.

Gheorghe Popescu a negat imediat orice colaborare cu Securitatea.

Fostul căpitan al echipei naţionale de fotbal a admis totuşi că a semnat "doar o hârtie banală, la fel ca mulţi alţi sportivi".

În aceeaşi zi, Popescu a organizat o conferinţă de presă la un hotel din Capitală, în care a declarat că se gândeşte foarte serios să candideze din nou la preşedinţia FRF, după articolele despre colaborarea sa cu Securitatea apărute în presă, despre care a spus că sunt "neadevărate".

Fostul internaţional român Gheorghe Popescu a primit, marţi, de la CNSAS, o adeverinţă care atestă că nu a colaborat cu fosta Securitate, au declarat agenţiei MEDIAFAX, după şedinţa de marţi a Colegiului CNSAS, surse din instituţie.

"Domnul Popescu s-a adresat instituţiei noastre legal, formal, şi a cerut să fie verificat. Am urmat calea legală şi, după ce am făcut adrese la toţi deţinătorii de arhivă, am stabilit, în şedinţa de marţi a Colegiului, că domnul Popescu nu a colaborat cu Securitatea. Adeverinţa în cazul său urmează să fie redactată, să-i fie trimisă şi să fie postată pe site, putând fi contestată în termenul legal, întocmai ca în toate celelalte cazuri analizate de instituţia noastră", au declarat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici