CNSAS a retras acreditarea unui cercetător, după scandalul Gică Popescu

Colegiul CNSAS a decis, în şedinţa de marţi, să retragă acreditarea unui cercetător care studia în arhiva instituţiei dosarele fostei Securităţi, după o anchetă declanşată la momentul apariţiei în presa centrală a unor informaţii despre mai mulţi sportivi şi relaţia lor cu fosta poliţie politică.

157 afișări
Imaginea articolului CNSAS a retras acreditarea unui cercetător, după scandalul Gică Popescu

CNSAS a retras acreditarea unui cercetător, după scandalul Gică Popescu (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"În urma finalizării investigaţiilor asupra modului în care cercetătorii acreditaţi au utilizat fotocopiile documentelor consultate în arhiva CNSAS, în acord cu prevederile OUG 24 din 2008, ale Regulamentului de organizare şi funcţionare al CNSAS, ale Regulamentului de acreditare a cercetătorilor în CNSAS şi cu angajamentul asumat în nume propriu de către domnul Mihail Bumbeş, Colegiul a decis retragerea acreditării domniei sale", se precizează într-un comunicat de marţi al CNSAS.

Surse din instituţie au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că procedura studierii dosarelor la arhivă presupune ca fiecăruia din cei care văd documente să le fie trecut numele într-un dosar, astfel încât să se poată stabili cine anume a avut acces la respectivele informaţii.

Un cotidian central informa, într-o ediţie de săptămâna trecută, că fostul internaţional Gheorghe Popescu a dat informări despre colegii săi în perioada 1986-1989, el figurând în dosarul privind activitatea sa de informator al Securităţii cu numele conspirativ de "Petrescu".

În replică la cele publicate de presa de lunea trecută, Popescu a declarat, într-o conferinţă de presă organizată în aceeaşi zi, că, în opinia sa, notele informative respective au fost făcute de securişti, care i-au imitat scrisul.

Mihai Bumbeş este istoric şi membru al grupului de acţiune civică "Miliţia Spirituală". Materialul referitor la Gică Popescu, publicat în ediţia de luni, 29 iunie, a cotidianului "Adevărul", conţinea, la semnătură, menţiunea "Material realizat în colaborare cu Miliţia Spirituală".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici