CNSAS: Andrei Andreicuţ a făcut poliţie politică

Colegiul CNSAS a dat, în şedinţa de joi, o decizie de poliţie politică în cazul lui Andrei Andreicuţ, episcop de Alba.

14 afișări
Imaginea articolului CNSAS: Andrei Andreicuţ a făcut poliţie politică

CNSAS: Andrei Andreicuţ a făcut poliţie politică

Cazul lui Andrei Andreicuţ a fost singurul discutat şi votat în şedinţa de joi, potrivit declaraţiei făcute de Mircea Dinescu la ieşirea din institut.

Surse din CNSAS au declarat, pentru MEDIAFAX, că numele conspirativ al lui Andrei Andreicuţ era "Ionică".

"Sunt încă alţi opt ierarhi cu probleme mari în dosar, ierarhi importanţi, în legătură cu care urmează să ne pronunţăm, însă s-a decis să amânăm luarea unor verdicte şi să îi mai invităm o dată la audiere", a spus Dinescu.

Acesta a precizat că printre cei opt ierarhi intraţi în vizorul CNSAS nu se află noul patriarh Daniel, numele său apărând doar pe lista titularilor de dosare arse în 23 decembrie 1989.

"Aia e o altă listă, la care lucrăm separat", a spus Dinescu.

Potrivit lui Dinescu, nici numele lui Bartolomeu Anania nu este între cele opt, în cazul acestuia Colegiul hotărând că, pentru mai multe lămuriri, "trebuie înfiinţată o comisie specială, împreună cu experţi de la SIE, care să ne ajute să desluşim cum stau de fapt lucrurile în cazul său".

Dinescu s-a arătat nemulţumit de verdictul dat în cazul lui Andrei Andreicuţ, susţinând că acesta "a fost forţat să colaboreze cu securitatea", după ce a fost prins, pe când era un tânăr preot, încercând "să pună o pilă pentru cineva ca să intre la Seminarul Teologic".

Mircea Dinescu s-a arătat nemulţumit şi de decizia luată de Colegiu conform căreia mai mulţi înalţi ierarhi citaţi anterior pentru a fi audiaţi de CNSAS vor fi din nou invitaţi pentru a da detalii înainte de a se lua o decizie.

"Se pare că unii dintre colegii mei nu au luat în serios acea adresă venită de la Patriarhie prin care eram informaţi că ierarhii citaţi nu se vor prezenta la audieri, astfel că au votat pentru repetarea procedurii de citare. Ne conformăm şi îi mai invităm o dată la dans", a declarat Dinescu.

Acesta a spus că citaţiile vor fi trimise personal celor vizaţi şi că aceştia au zece zile la dispoziţie pentru a se prezenta la audieri. În caz contrar, colegiul va lua o decizie în absenţa unei depoziţii din partea tuturor.

Arhiepiscopul ortodox de Alba Iulia, IPS Andrei Andreicuţ, a declarat, într-o conferinţă de presă, că va contesta decizia CNSAS de poliţie politică, considerându-se o victimă a Securităţii.

El a declarat că până în 1989 a fost urmărit continuu de securitate, "hăituit" şi i-au fost puse microfoane în casă, fiindu-i ascultate toate convorbirile personale.

Arhiepiscopul de Alba Iulia a spus că a aflat din presă despre decizia CNSAS şi îl uimeşte deoarece în anul 2001 CNSAS i-a spus că nu a făcut poliţie politică. El a precizat că nu are o adresă oficială de la CNSAS din acea perioadă şi a prezentat doar articole de presă apărute la acea vreme, cu declaraţii privind faptul că nu a făcut poliţie politică.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici