CNSAS îi verifică din nou pe magistraţii CC, după "reînfiinţarea" instituţiei

Prima decizie a CNSAS după adoptarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului care permite continuarea activităţii instituţiei este aceea de a da curs unei noi solicitări de verificare a magistraţilor Curţii Constituţionale venite din partea mai multor organizaţii nonguvernamentale.

2 afișări
Imaginea articolului CNSAS îi verifică din nou pe magistraţii CC, după "reînfiinţarea" instituţiei

CNSAS îi verifică din nou pe magistraţii CC, după "reînfiinţarea" instituţiei

Vicepreşedintele Alianţei Civice, Sorin Ilieşiu, a informat, joi, într-un document remis agenţiei MEDIAFAX, că preşedintele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS), Ladislau Csendes, i-a comunicat că prima decizie de după "reînfiinţarea" CNSAS, care poartă numărul 1, a fost acordul de a da curs unei solicitări de verificare a magistraţilor Curţii Constituţionale (CC).

"Ca urmare a cererii societăţii civile din 5 februarie 2008 către CNSAS, Ladislau Csendes, preşedintele Colegiului, ne-a comunicat astăzi (joi -n. red.) că, după «reînfiinţarea» CNSAS, aceasta este cererea numărul 1 căreia i s-a dat curs prin Hotărârea numărul 1 a Colegiului. Domnul Csendes ne-a asigurat că vom afla în cel mai scurt timp posibil care sunt membri CCR şi alţi magistraţi care au avut calitatea de ofiţer sau subofiţer de Securitate, agent, sursă sau informator al Securităţii", se precizează în documentul citat.

În scrisoarea către CNSAS, remisă, marţi, Colegiului, mai multe asociaţii şi persoane au cerut verificarea sau reverificarea celor nouă magistraţi ai CC, dar şi a tuturor celorlalţi magistraţi. În plus, aceştia au mai solicitat CNSAS ca, în cazul în care se confirmă că vreunul dintre aceştia a avut legături cu Securitatea, fragmentele "de interes public" din eventualele lor dosare să fie date publicităţii.

Magistraţii Curţii Constituţionale au primit, în 2007, decizii "în sensul că nu au avut calitatea de agent sau colaborator al fostei poliţii politice comuniste", a informat, luni, Biroul de presă al Curţii Constituţionale, prin intermediul unui comunicat remis MEDIAFAX.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici