Cod roşu de inundaţii pe Prut, sectorul Oroftiana-Radăuţi şi portocaliu pe Radăuţi-Stânca Costeşti

Hidrologii au instituit cod roşu de inundaţii pe râul Prut, pe sectorul Oroftiana-Radăuţi şi cod portocaliu pe sectorul Radăuţi-Stânca Costeşti, în judeţul Botoşani, unde până în 28 iunie se pot produce creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi de pericol.

237 afișări
Imaginea articolului Cod roşu de inundaţii pe Prut, sectorul Oroftiana-Radăuţi şi portocaliu pe Radăuţi-Stânca Costeşti

Cod roşu de inundaţii pe Prut, sectorul Oroftiana-Radăuţi şi portocaliu pe Radăuţi-Stânca Costeşti (Imagine: Ovidiu Iordachi/Mediafax Foto)

Potrivit avertizării, până în 28 iunie, pe râul Prut, pe sectoarele aferente judeţului Botoşani se pot produce creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de atenţie, de inundaţie şi de pericol.

Pe sectorul Oroftiana-Rădăuţi al Prutului se pot produce viituri, cu ameninţare directă şi generalizată asupra siguranţei persoanelor şi bunurilor, potrivit semnificaţiei avertizării cod roşu.

Avertizările cod roşu şi cod portocaliu de inundaţii au fost transmise Prefecturii Botoşani de către Centrul Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din Ministerul Mediului şi Pădurilor.

Un număr de 24 de persoane, între care şapte copii, şi peste 110 animale din localitatea Baranca din judeţul Botoşani au fost evacuate, în noaptea de miercuri spre joi, din zona inundabilă a râului Prut, ale cărui cote sunt în continuă creştere.

Joi dimineaţă, la ora 7.00, în punctul pluviometric Oroftiana, la intrarea Prutului în ţară, cota de pericol, de 650 de centimetri, fusese depăşită cu 63 de centimetri. La Rădăuţi Prut, cota de inundaţie era depăşită, la ora 7.00, cu 14 centimetri.

În urma înregistrării acestor valori, suprafaţa inundată în lunca Prutului, pe raza satului Baranca, comuna Hudeşti, a crescut la aproximativ 120 de hectare.

Trei echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă "Nicolae Iorga" au oferit, în noaptea de miercuri spre joi, asistenţă tehnică autorităţilor administraţiei publice locale pentru monitorizarea râului Prut.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici