Codul Muncii: Disponibilizaţii colectiv au prioritate la reangajare o perioadă de 45 de zile

Preşedintele UNPR, Marian Sârbu, a declarat, luni, că în cadrul discuţiilor din coaliţia guvernamentală s-a convenit ca în Codul Muncii să se prevadă că disponibilizaţii colectiv au prioritate la reangajare o perioadă de 45 de zile.

53 afișări
Imaginea articolului Codul Muncii: Disponibilizaţii colectiv au prioritate la reangajare o perioadă de 45 de zile

Codul Muncii: Disponibilizaţii colectiv au prioritate la reangajare o perioadă de 45 de zile (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Sârbu a afirmat că partidele din arcul guvernamental au acceptat varianta propusă de UNRP în ceea ce priveşte disponibilizările colective.

Astfel, varianta Codului Muncii pe care Guvernul îşi va angaja răspunderea marţi în Parlament, va introduce o perioadă de 45 de zile de la disponibilizarea colectivă în care angajatorul să fie obligat să angajeze aceleaşi persoane, pe aceleaşi posturi, fără concurs sau perioadă de probă.

Varianta iniţială propusă de Guvern dădea libertate angajatorulului, în cazul disponibilizărilor colective, să reangajeze alte persoane pe posturile reînfiinţate.

"Se pune astfel o barieră în calea unor abuzuri patronale. Cred că este o măsură de protecţie destul de rezonabilă", a spus Sârbu, referindu-se şi la negocierile pe care UNPR le-a avut cu sindicatele pe această temă.

Potrivit preşedintelui UNPR, coaliţia guvernamentală a acceptat, luni, şi menţinerea în Codul Muncii a articolului 237, referitor la negocierile colective, chiar dacă acesta este doar o trimitere la legea specială a negocierilor colective.

Sârbu a precizat că articolul 237 va avea următorul conţinut: "Părţile, reprezentarea acestora şi procedura de negociere şi încheiere a contractelor colective de muncă se stabilesc potrivit legii".

El a menţionat că acest articol trimite la Legea 130, a conctractelor colective, care este în vigoare, dar care ar trebui modificată, până la sfârşitul anului, prin negocieri între Guvern, sindicate şi patronate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici