Colegiul Medicilor Vaslui, în cazul bătrânului mort pe stradă după ce i s-a refuzat internarea: Nu e culpă medicală

Colegiul Medicilor Vaslui a constatat, în urma analizei raportului pus la dispoziţie de Spitalul de Urgenţă Bârlad, că nu ar fi culpă medicală în cazul bătrânului mort pe stradă după ce i s-a refuzat internarea în unitatea medicală bârlădeană, deşi DSP Vaslui a găsit vinovaţi mai mulţi medici.

195 afișări
Imaginea articolului Colegiul Medicilor Vaslui, în cazul bătrânului mort pe stradă după ce i s-a refuzat internarea: Nu e culpă medicală

Colegiul Medicilor Vaslui, în cazul bătrânului mort pe stradă după ce i s-a refuzat internarea: Nu e culpă medicală (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Ancheta în cazul bătrânului de 83 de ani care a murit pe o stradă din municipiul Bârlad la jumătate de oră după ce a părăsit spitalul din localitate pe motiv că "nu reprezenta o urgenţă medicală” nu a scos în evidenţă vreo culpă medicală din punctul de vedere al Colegiului Medicilor Vaslui.

Potrivit reprezentanţilor forului profesional al medicilor din judeţul Vaslui, cadrele medicale ale Spitalului de Urgenţă Bârlad i-ar fi oferit bătrânului posibilitatea să rămână internat până a doua zi, atunci când ar fi urmat să fie preluat de rude.

"Ancheta internă desfăşurată la Spitalul de Urgenţă Bârlad evidenţiază faptul că pacientului de 83 de ani i s-a oferit să stea în staţionarul Compartimentului de Primiri Urgenţe până a doua zi, atunci când familia ar fi urmat să-l ia acasă. Bătrânul ar fi fost de acord, însă în momentul în care cadrele medicale l-au căutat, acesta deja plecase. De aceea, din ceea ce reiese din ancheta internă a spitalului, deocamdată nu se întrunesc elementele de culpă medicală. Acum aşteptăm şi analizele anatomopatologice în acest caz, care, însă, sunt de durată", a declarat, luni, corespondentului MEDIAFAX preşedintele Colegiului Medicilor Vaslui, Miroara Daşcău.

Ancheta în acest caz a fost declanşată de Colegiul Medicilor pe 19 martie, la zece zile de la incident, la sesizarea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Vaslui, după ce această instituţie a constatat abateri comise de către medicii de la Urgenţe în ceea ce priveşte respectarea unor protocoale.

Cu toate acestea, conducerea Colegiului Medicilor Vaslui a afirmat că nu a luat în considerare raportul de control al autorităţilor sanitare vasluiene în cazul bătrânului de 83 de ani.

Medicul şef al Compartimentului de Primiri Urgenţe şi alţi doi medici ai aceleiaşi structuri din cadrul Spitalului Bârlad au fost găsiţi vinovaţi de către DSP Vaslui în cazul morţii bătrânului de 83 de ani, fiecare fiind amendat cu câte 1.000 de lei. Sancţiunile au fost aplicate celor trei medici după ce autorităţile sanitare au constatat, în urma controlului desfăşurat la unitatea medicală bârlădeană, că nu s-a respectat procedura de evaluare a pacientului în CPU. Practic, bătrânul a plecat din Urgenţa spitalului fără a fi consultat de către personalul medical din respectivul compartiment, potrivit reprezentanţilor DSP, fiind lăsat nesupravegheat.

"Pacientul a fost adus la CPU cu ambulanţa, unde a fost evaluat medical şi diagnosticat cu pneumonie interstiţială acută. Ulterior, medicii l-au direcţionat către Secţia de Pneumologie, unde i s-a dat o recomandare de tratament şi apoi a fost retrimis către CPU, unde a fost lăsat într-un salon de supraveghere pentru o nouă evaluare medicală. Aici, nu l-a mai văzut niciun medic, deşi exista această obligativitate, motiv pentru care bătrânul, nefiind supravegheat, a plecat din spital. Astfel, nu s-au respectat circuitul pacientului în unitatea medicală şi procedura de evaluare”, susţine directorul DSP Vaslui, Mihaela Vlada.

Corpul de control al DSP Vaslui nu a găsit nici dovada că medicii de la CPU ar fi eliberat o reţetă pe numele bătrânului, aşa cum afirmase după incident conducerea Spitalului de Urgenţă Bârlad.

Pe lângă amendarea celor trei medici, DSP Vaslui a sancţionat, tot cu 1.000 de lei, şi Spitalul de Urgenţă Bârlad.

Bătrânul de 83 de ani a murit pe 9 martie, pe o stradă din Bârlad, la jumătate de oră de la plecarea sa din spitalul din localitate, unde ajunsese în aceeaşi zi cu ambulanţa şi, în urma investigaţiilor, medicii au refuzat să-l interneze fiindcă nu ar reprezenta o urgenţă.

Potrivit conducerii Spitalului de Urgenţă Bârlad, bătrânul a ajuns la unitatea medicală la ora 11.40, după ce fusese transportat cu o ambulanţă, solicitată prin numărul de urgenţă 112 de către medicul de familie din sat, care l-a suspicionat de pneumonie. Investigat de către medicii de la Compartimentul de Primiri Urgenţe (CPU), Gheorghe Covalic a fost diagnosticat cu pneumonie acută interstiţială, motiv pentru care este trimis la Secţia de Pneumologie a aceleiaşi unităţi medicale. Aici, bătrânul a fost consultat de către specialist, care a confirmat diagnosticul şi a trecut medicaţia necesară pe foaia de observaţie. Fără a fi internat pe motiv că nu reprezintă o urgenţă medicală, Gheorghe Covalic a fost retrimis la CPU, unde, la ora 17.05, i s-ar fi prescris o reţetă medială şi apoi a fost trimis pe jos acasă.

"Din ceea ce mi-au comunicat medicii, nu erau criterii de internare a pacientului. Avea saturaţie bună (n.r.-cantitatea de oxigen din sânge), electrocardiograma a ieşit bună şi, în consecinţă, nu constituia o urgenţă clinică şi investigativă. De altfel, bătrânul s-a îmbrăcat singur şi a părăsit staţionarul spitalului, plecând pe jos ca să se întâlnească cu fiul său, care făcea dializă la o clinică privată din altă zonă a oraşului, acolo unde, de altfel, a şi fost găsit decedat. Noi am demarat o anchetă pentru a vedea dacă un astfel de incident putea fi prevenit”, afirma, la două zile după incident, directorul medical al Spitalului de Urgenţă Bârlad, Gabriela Daniş.

După ce a ieşit pe poarta spitalului în jurul orei 17.10, bătrânul a plecat pe jos spre celălalt capăt al municipiului Bârlad, cu intenţia de a se întâlni cu fiul său pentru a merge acasă. Numai că, atunci când a ajuns în faţa clinicii unde fiul îşi făcea dializa, Gheorghe Covaliuc s-a prăbuşit la pământ, un trecător solicitând ambulanţa la numărul de urgenţă 112.

"Apelul a fost înregistrat la ora 17.40, iar echipajul medical a ajuns la caz în patru minute. Din păcate, nu s-a mai putut face nimic, fiind constatat decesul, fără a se mai impune efectuarea manevrelor de resuscitare”, susţine managerul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vaslui, Aurora Popa.

Echipajul medical a sesizat Poliţia Municipală Bârlad, care a demarat o anchetă, fiind vorba de o moarte suspectă.

Medicii legişti au făcut autopsia în acest caz, concluziile preliminare arătând că bătrânul a murit în urma unei insuficienţe respiratorii acute.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici