COMENTARIU: Adrian Năstase a păşit cu spectacol în libertate

Adrian Năstase a păşit în libertatea condiţionată printr-o grămadă presărată cu inşi tunşi cazon, în care a încercat să-i facă "pârtie" un cetăţean mărunţel, "şef la organizaţia 31 PSD Sector 1", refugiindu-se apoi într-o limuzină vegheată de un alt ins cu ceafă dublă şi guler răsfrânt regulamentar

1739 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Adrian Năstase a păşit cu spectacol în libertate

Adrian Năstase (Imagine: Daniel Mihailescu/Mediafax Foto)

"Uşor, şefu'! Incredibil!", s-a precipitat o "gorilă". "Aveţi grijă, să nu vă loviţi!", s-a îngrijorat eroul zilei către reporteri, în timp ce era mitraliat cu flash-uri. Din mina nemişcată răsare un soi de surâs: "Ne vedem peste câteva zile, vorbim mai mult...Cu politica e un răspuns dificil".

La această oră (n.r. - luni seara) este într-o haltă de ajustare la spital. Ne-a anunţat fiul, Andrei că "tata e bine..dar e vorba de tiroidă, sânge" şi va ajunge, în cele din urmă, acasă, unde un alt spectacol, cu o regie ceva mai bună, deja e în desfăşurare. Pe fostul premier îl aşteaptă buchete de flori şi admiraţia susţinătorilor.

Acasă, fostul prim-ministru a decis să intre în regimul tăcerii, de data asta în recluziunea infinit mai plăcută şi civilă a domiciliului din Zambaccian. În care se va readapta şi mai ales va aştepta.

Deocamdată, va aştepta să se consume perioada în care va fi întors pe toate părţile în calitatea de senzaţie nouă. Căci, momentan, Adrian Năstase liber este doar o senzaţie nouă pentru public.

Odată isprăvit circul de rigoare, va veni momentul lucidităţii. Al evaluărilor reci, personale şi ale celor care fac jocurile politice. Unii trudesc intens să-i consolideze soclul de mare nedreptăţit, de deţinut politic. El însuşi încearcă să-şi aroge această aură. Deţinut politic a fost Nelson Mandela. Comparaţia şi alte comparaţii nu încap.

Dar orice poleiri i s-ar aplica, Adrian Năstase nu va deveni mai simpatic, mai uman şi mai empatic cu omul de rând şi în mintea omului de rând. Este prizonier definitv al unor clişee negative aproape indestructibile şi în cea mai mare parte justificate.

În stratosfera politică, sentimentele şi diversele socoteli sunt nuanţate. Întâiul partid al ţării, PSD şi guvernul sunt conduse de învăţăcelul lui Năstase, Victor Ponta. Care îi datorează ceea ce este azi. Doar că Victor Ponta este un pragmatic şi probabil ştie că o activare puternică a lui Năstase în partid este cu două tăişuri şi fără efecte garantat pozitive. Pentru că fostul său mentor este în continuare vulnerabil juridic şi cu aripile drepturilor civile legate până la ispăşirea pedepsei. După cum o altă posibilă condamnare îl poate menţine în această neputinţă.

Sistemul PSD îl poate folosi pe Adrian Năstase pentru acţiuni mari de "vitrină", în care să-i dedice niscaiva ode. Sau ca sfetnic, cum l-ar vrea neinspiratul ministru Corlăţean. Dar Adrian Năstase poate să aleagă şi un drum propriu, să-şi formeze o "curte", să se scalde în academisme, să-şi reia cariera universitară.

În ceea ce îl priveşte, ce urmează să se întâmple depinde de dorinţele sale, rezultate în urma unei auto-analize. După cum depinde de felul vremurilor şi conjuncturilor. Şi, în ultimă instanţă, de resursele interioare (dacă există) prin care să se impună într-o nouă versiune.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici