COMENTARIU: Ziua Naţională în ţara din suflet

Ca o ironie, soarele se pare că va lumina ca primăvara o Zi Naţională în care speranţele au îngheţat a iarnă. Precedată de văicăreli oficiale despre banii care nu se găseau pentru parada militară. Pierdută în hărmălaia electorală.

567 afișări
Imaginea articolului COMENTARIU: Ziua Naţională în ţara din suflet

COMENTARIU: Ziua Naţională în ţara din suflet (Imagine: Adriana Neagoe/Mediafax Foto)

Prilej de "striptiz" protestatar la o recepţie simandicoasă, de absenţe bosumflate şi de aşteptare înfrigurată cum că unii îşi vor da în petic în umbra Arcului de Triumf. În 2012, Ziua Naţională nu mai este diva (în sensul real şi valoros al etichetei) care se scaldă în luminile rampei, ci un element de decor pe care reflectoarele pică doar într-un târziu.

Pradă inevitabilă consumerismului, Ziua Naţională este a cazanului de fasole cu cârnaţi, mai rar a sărmăluţelor şi sigur a "tăriilor" care vor fi împărţite în păhărele de plastic. În plus, anul acesta s-a făcut comerţ intens cu Tricolorul. Un alt fel de comerţ a fost cel cu emoţiile şi poveştile. Mai intens şi foarte la vedere, că, oricum, de emoţii şi poveşti ne ţinem tot anul. Este o adevărată industrie care, în funcţie de cum tresar conjunctura economică şi interesul politic, fie duduie, fie tuşeşte.

Dincolo de această desfăşurare formalistă, de celebrare a istoriei şi simbolurilor, sunt cei care privesc spectacolul cu aparentă detaşare. Care nu se înghesuie la fasole, la păhărele, la steguleţe. Sunt cei care îşi pun discret Tricolorul în balcoane sau la porţi, nu pentru că le spune preşedintele. Şi când nu îl arborează acolo, îl ţin, la fel de discret, pe un raft unde nu se prăfuieşte, lângă alte lucruri care le sunt dragi. Care nu se ruşinează cu paşaportul românesc. Care refuză să înghită nesfârşitele gargare politice despre România ale şefului de partid "X", ale premierului "Y", ale doamnei "Z".

Nu sunt nici pribegi, nici exilaţi, nici plecaţi în războaie. Sunt mulţi şi sunt oameni obişnuiţi. Care tresar când ascultă Imnul, salută Tricolorul, urmăresc cu mândrie ascunsă parada militară, dar care întorc spatele pomenilor festive şi ipocriziilor cu aer patriotic. Pentru ei, România este ţara din suflet, locul unde o păstrează intangibilă şi veşnic apărată.

La mulţi ani de Ziua noastră!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici