Comisarul european pe Justiţie: Am toată încrederea că doamna Kovesi va face o treabă extraordinară/ COREPER II a validat formal susţinerea Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul European

Comisarul european pentru Justiţie, Věra Jourová, şi Comisarul pentru Buget, Günther Oettinger salută acordul privind numirea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Parchetului European. Věra Jourová şi-a exprimat încrederea că Laura Codruţa Kovesi va face o treabă extraordinară ca Procuror Şef European

543 afișări
Imaginea articolului Comisarul european pe Justiţie: Am toată încrederea că doamna Kovesi va face o treabă extraordinară/ COREPER II a validat formal susţinerea Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul European

COREPER II a validat formal susţinerea Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul European

Din partea Comisiei Europene, Comisarul european Günther H. Oettinger, responsabil de Buget a declarat, după ce Comisia LIBE şi Consiliul UE au ajuns la un acord definitiv pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al Parchetului european, că Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) îşi va continua activitatea ca un organism independent.

“Comisia Europeană lucrează din greu pentru a se asigura că fiecare euro din bugetul UE este cheltuit în acord cu regulile şi aduce valoare adăugată pentru UE. Aceasta înseamnă şi lupta propriu-zisă împotriva fraudei la bugetul UE. Până acum, Oficiul European de Luptă Antifraudă (OLAF) a fost esenţial către acel obiectiv şi îşi va continua munca ca un oficiu independent de investigaţie care va face loc ameliorărilor şi altor măsuri de protecţie. Procurorul European se va asigura că acţiunea la nivelul Uniunii merge cu un pas mai departe, şi chiar duce infractorii în faţa instanţei în cazuri penale care afectează bugetul Uniunii. Îi doresc noului Procuror Şef mult noroc în a face faţă provocărilor care o aşteaptă. Atât Comisia Europeană cât şi OLAF o vor sprijini ferm în sarcinile pe care le va întâmpina", a declarat comisarul Günther Oettinger, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Comisarul European pentru Justiţie Věra Jourová şi-a exprimat încrederea în desemnarea Laurei Codruţa Kovesi în fruntea Parchetului European şi a declarat că instituţia va funcţiona de la sfârşitul anului 2020.

"Acest acord este un semnal puternic că UE este serioasă în lupta infracţiunilor financiare şi în protejarea banilor contribuabililor. Parchetul European oferă o configuraţie nemaiîntâlnită pentru a prioritiza infracţiunile transfrontaliere şi pentru a asigura că nicio infracţiune împotriva bugetului UE rămâne nepedepsită. Acesta oferă un răspuns cererilor cetăţenilor europeni şi echipează procurorii europeni cu noi instrumente îndrăzneţe pentru a investiga şi ancheta infracţiunile de la nivelul UE. Salut acordul privind numirea doamnei Kovesi ca primul Procuror Şef European. Am toată încrederea că doamna Kovesi va face o treabă extraordinară în fruntea Parchetului European. Cu acest acord, va fi de acum posibil să stabilim noul Parchet precum era planificat, la sfârşitul anului 2020. Comisia va rămâne un susţinător neclintit al eforturilor colective pentru a lupta împotriva fraudei şi corupţiei în UE", a afirmat Jourova, conform comunicatului.

COREPER II a validat formal susţinerea Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul European - surse

COREPER II s-a întrunit miercuri pentru a lua act de acordul Consiliului UE şi PE privind susţinerea Laurei Codruţa Kovesi la Parchetul European, au afirmat surse europene, pentru MEDIAFAX. Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE urmează să transmită o scrisoare PE prin care confirmă acordul comun.

„În cadrul reuniunii COREPER II de astăzi (miercuri-n.r), Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE a informat statele membre ale UE cu privire la întâlnirea echipelor de negocieri din partea Consiliului UE şi Parlamentului European din seara de 24 septembrie 2019, în care s-a constatat un acord comun cu privire la susţinerea doamnei Laura Codruţa Kovesi pentru funcţia de procuror-şef european. Preşedinţia finlandeză a Consiliului UE va transmite în scurt timp Parlamentului European o scrisoare prin care confirmă acordul comun. Preşedinţia finlandeză a anunţat intenţia de a formaliza decizia prin adoptarea acesteia ca punct A, fără discuţie, la unul dintre următoarele Consilii”, au afirmat surse europene, pentru MEDIAFAX.

Europarlamentarul PNL Siegfried Mureşan a afirmat, marţi, după ce Comisia LIBE şi Consiliul UE au ajuns la un acord definitiv pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al Parchetului european, că toţi paşii care vor urma de acum înainte reprezintă „pure formalităţi”.

Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE) din Parlamentul European a ajuns la un "acord definitiv" cu Preşedinţia finlandeză a Consiliului Uniunii Europene pentru numirea Laurei Codruţa Kovesi în funcţia de şef al Parchetului european.

"Echipele de negociere pentru şefia Parchetului european, etapa finală, după ani de dezbateri: alături de colegii M. Pagaza şi M. Holmeier şi de reprezentanţii Preşedinţiei finlandeze. Acord final între Consiliu şi Parlamentul European: Laura Kovesi, primul procuror-şef european", a declarat marţi seară, prin Twitter, Juan Fernando Lopez Aguilar, preşedintele Comisiei LIBE.

Parlamentul European a transmis: "Echipele de negociere ale Parlamentului şi Consiliului au ajuns la un acord în privinţa numirii Laurei Codruţa Kövesi în fruntea noului Parchet European. Negocierile între Parlamentul European şi Consiliu asupra noului procuror-şef al Parchetului European au avut loc începând din această primăvară. Echipa de negociere a Parlamentului a susţinut-o pe doamna Kövesi pe toată durata negocierilor, în ciuda opoziţiei miniştrilor UE până de curând".

Juan Fernando López Aguilar a adăugat, conform comunicatului PE: "Doamna Kövesi este alegerea perfectă pentru funcţia de procuror-şef european. Are competenţe profesionale desăvârşite. Mai mult, România nu deţine pentru moment niciun post-cheie la nivel european, iar doamna Kövesi va deveni una dintre femeile-lider ale Uniunii".

"Suntem foarte bucuroşi de faptul că doamna Kövesi va conduce noul Parchet european. Corespunde cel mai bine viziunii Parlamentului European pentru o instituţie puternică şi credibilă. Doamna Kövesi este deosebit de competentă, cu un palmares impresionant de realizări în lupta împotriva corupţiei cu o flexibilitate remarcabilă şi mult curaj", a afirmat, la rândul său, preşedintele Comisiei PE pentru Control bugetar, Monika Hohlmeier.

Vicepreşedintele Comisiei LIBE, Maite Pagazaurtundúa, a declarat: "Prin alegerea doamnei Kövesi în funcţia de procuror-şef european, Parchetul European îşi va putea începe acum activitatea pentru a asigura mai multă siguranţă şi protecţie cetăţenilor. Noua instituţie va avea un rol-cheie în pedepsirea atacurilor la adresa intereselor financiare ale UE - numai infractorii vor fi neliniştiţi în urma acestui acord".

Acordul asupra numirii Laurei Kövesi în funcţia de procuror-şef al UE va trebui formalizat şi de către Parlamentul European.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici