Comisia de Dialog Social discută marţi proiectele privind salariul minim şi punctul de pensie

Comisia de Dialog Social se întruneşte marţi, la Ministerul Muncii, la 9.30, pentru a discuta proiectele de act normativ privind majorarea salariului minim şi modificarea modului de calcul pentru stabilirea valorii punctului de pensie, a declarat, luni seară, liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

245 afișări
Imaginea articolului Comisia de Dialog Social discută marţi proiectele privind salariul minim şi punctul de pensie

Bogdan Hossu (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Preşedintele "Cartel Alfa" a mai spus, după întâlnirea cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), că sindicaliştii vor susţine, şi marţi, creşterea salariului minim la 850 de lei, cu toate că, potrivit unui proiect de hotărâre de guvern pus în dezbatere publică, majorarea ar urma să se facă în două etape, respectiv la 750 de lei începând cu 1 februarie şi la 800 de lei din iulie.

Potrivit proiectului de HG, peste 436.000 de salariaţi din sectorul concurenţial vor beneficia, din 1 februarie, de prima etapă de majorare a salariului minim pe economie, iar în cea de-a doua etapă, când salariul minim va ajunge la 800 de lei, vor fi 677.267 de beneficiari

Al doilea proiect ce ar urma să fie discutat marţi este cel al Legii pentru modificarea şi completarea Legii 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, prin care Ministerul Muncii propune modificarea modului de calcul al valorii punctului de pensie, acesta urmând să se majoreze anual cu "100% din rata medie anuală a inflaţiei", faţă de "100% din rata inflaţiei" în prezent, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat.

Bogdan Hossu a mai declarat luni seară, tot după discuţiile cu reprezentanţii FMI, că le-a reproşat acestora transformarea dialogului social într-unul de tip comunist, dat fiind faptul că sindicatele au fost chemate la negocieri privind salariul minim după ce se decisese majorarea acestuia la 800 de lei, în două etape.

În 9 ianuarie, Hossu a explicat că sindicaliştii susţin necesitatea majorării salariului minim la 850 de lei deoarece aproximativ două milioane dintre cel 4,3 milioane de salariaţi plătitori de taxe şi impozite beneficiază de asistenţă socială din partea statului, toţi fiind remuneraţi în zona salariului minim.

Liderul sindical a mai precizat atunci că din cauza nivelului foarte scăzut al salariului minim s-a ajuns la o importantă fraudă fiscală, în piaţa muncii, de aproximativ 15 la sută din PIB.

"Raportul dintre salariul minim şi salariul mediu ar trebui să fie de 60 la sută, sau 50 la sută în condiţiile economice actuale. La noi este de aproximativ 32 la sută", a mai spus Bogdan Hossu.

În plus, sindicaliştii au atras atenţia că după ultima creştere a salariului minim în Bulgaria, România a ajuns să se claseze pe ultimul loc în Uniunea Europeană.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici