- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.10.2014, 15:06)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Comisia Europeană lansează trei proceduri de infringement împotriva României
CE a lansat, joi, trei proceduri de infringement împotriva României pentru netranspunerea legislaţiei UE privind siguranţa căilor ferate şi a reglementărilor pentru administratorii de fonduri de investiţii şi pentru tratamentul discriminatoriu în privinţa impozitării entităţilor juridice străine.
Urmărește
1466 afișări
Comisia Europeană lansează trei proceduri de infringement împotriva României (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Conform unui comunicat, Comisia Europeană a cerut României să-şi pună toate normele naţionale în conformitate cu Directiva 2004/49/CE privind siguranţa căilor ferate, cererea vizând independenţa autorităţii de siguranţă şi a organismului de investigare.
Legislaţia ar fi trebuit să fie în vigoare încă din aprilie 2006. În februarie 2013, Comisia a declanşat o acţiune în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor împotriva României în legătură cu această chestiune, iar joi CE a decis trimiterea unui infringement (aviz motivat - a doua etapă a acţiunii UE în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor).
ULTIMELE ȘTIRI
-
Inteligența Artificială a analizat dezbaterea prezidențială dintre Kamala Harris și Donald Trump. Cine a câștigat și de ce
-
Ciolacu anunţă dispariţia birocraţiei, a cozilor de la ghişee şi a inutilului pus pe drumuri
-
Armata israeliană dezvăluie imagini şocante din tunelul unde Hamas a ucis şase ostatici
-
Germania extinde controalele la toate graniţele terestre. Ce trebuie să ştie călătorii români
Comisia precizează că România are la dispoziţie două luni pentru a răspunde. "Dacă România nu reacţionează în mod satisfăcător, Comisia poate sesiza Curtea de Justiţie a Uniunii Europene în privinţa acestei chestiuni", se mai arată în comunicat.
Directiva 49 din 2004 vizează dezvoltarea unei abordări comune privind siguranţa căilor ferate, astfel încât toate reţelele feroviare comunitare să demonstreze în mod constant niveluri înalte de siguranţă, iar cetăţenii europeni să călătorească în siguranţă pe aceste reţele. Stabilirea unor cerinţe de siguranţă privind sistemul feroviar include gestionarea în condiţii de siguranţă a infrastructurii şi a funcţionării traficului, rolurile şi responsabilităţile întreprinderilor feroviare şi ale administratorilor de infrastructură, precum şi interacţiunea acestora. În plus, trebuie să se asigure un cadru comun de reglementare în domeniul siguranţei, reglementarea, gestionarea şi controlul siguranţei şi investigarea independentă a accidentelor.
O altă procedură de infringement se referă la tratamentul discriminatoriu aplicat de autorităţile de la Bucureşti în ceea ce priveşte impozitarea entităţilor juridice străine.
Comisia cere României să-şi modifice normele privind impozitarea veniturilor din dobânzi, deoarece acestea restricţionează prestarea liberă de servicii şi libera circulaţie a capitalurilor pe piaţa unică a UE. În prezent, entităţile juridice rezidente îşi pot deduce cheltuielile indirecte legate de generarea de venituri din dobânzi. Rezultatul este că se impozitează doar veniturile lor nete, precizează CE. Dar entităţile juridice stabilite într-un alt stat membru UE şi fără un sediu permanent în România nu pot beneficia de această deducere, fiind impozitate "mai împovărător pe baza veniturilor brute din dobânzi obţinute direct din România".
Comisia nu consideră că există "o justificare valabilă” pentru acest tratament diferit în ceea ce priveşte impozitarea şi consideră că acesta este discriminatoriu şi restricţionează libera circulaţie a serviciilor şi anunţă România că are la dispoziţie două luni să-şi modifice normele pentru a le pune în conformitate cu legislaţia UE, în caz contrar putând sesiza Curtea de Justiţie a UE.
Totodată, CE solicită "insistent" României, Lituaniei, Portugaliei şi Sloveniei să notifice implementarea deplină a Directivei privind administratorii de fonduri de investiţii alternative (2011/61/UE). Această directivă prevede norme de reglementare şi de supraveghere pentru administratorii de scheme de investiţii alternative adresate investitorilor profesionişti. Potrivit CE, obiectivul standardelor europene armonizate pentru administratorii de fonduri de investiţii alternative (AFIA) este sporirea transparenţei activităţilor AFIA şi a fondurilor pe care le gestionează aceştia, în beneficiul investitorilor şi al autorităţilor publice.
Până în prezent, aceste patru state nu au transpus pe deplin această directivă în legislaţia naţională, în pofida obligaţiei de a face acest lucru până la 22 iulie 2013, şi au două luni la dispoziţie pentru a face acest lucru, în urma infringementului lansat joi de Comisia Europeană.
Citește pe alephnews.ro: Fanteziile sexuale nu mai sunt ce-au fost. Cea mai mare preferință a britanicilor: jocurile pe roluri
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Cele mai ciudate scuze ale elevilor pentru absențele la școală. Un copil spune că a stat cu ursulețul lui, care este anxios
BREAKING: Criză majoră în industria auto germană. BMW şi Continental se prăbuşesc pe bursă după descoperirea unor probleme grave la sistemul de frânare a 1,5 milioane de maşini
Povestea cofondatoarei unuia dintre cele mai cunoscute şi aprecialte branduri de lactate de specialitate, o afacere 100% românească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Zeița de la Montreal, în costum de baie, la 62 de ani. Cum arată Nadia Comăneci pregătită de plajă
PROSPORT.RO
Soția lui Gabriel Vasiliu de la Puterea dragostei și-a PREVESTIT sfârșitul?! Mesajul cutremurător publicat înainte să fie ucisă, fără pic de milă
CANCAN.RO
Românii care construiesc case la curte trebuie să respecte distanțele legale față de vecini / În caz contrar, locuințele pot fi DEMOLATE
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:58
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 931. Rusia raportează atacuri cu drone în Oblastul Murmansk, la 1.500 km de Ucraina / Ucraina aprobă dronele bombardiere Black Widow, produse în ţară, pentru utilizare militară / Biden nu exclude posibilitatea ca Ucraina să lovească pe teritoriul rus
-
astăzi, 14:49
Canotorii olimpici români participă la mondialele de canotaj de coastă