Comisia Europeană trimite aviz motivat României cerând aplicarea directivei privind piaţa echipamentelor de apărare

Comisia Europeană a transmis României un aviz motivat, solicitându-i oficial implementarea directivei UE ce diminuează obstacolele de pe piaţa comunitară a produselor de apărare, iar dacă în două luni nu face acest lucru riscă să fie deferită Curţii Europene de Justiţie.

97 afișări

CE solicită României să aplice directiva pentru crearea pieţei comune a echipamentelor de apărare

Conform unui comunicat al CE remis, joi, agenţiei MEDIAFAX, Comisia Europeană a decis să solicite Italiei şi României transpunerea în legislaţia naţională a normelor UE privind produsele din domeniul apărării (Directiva 2009/43/CE), lucru pe care aceste state membre ar fi trebuit să-l facă până la 30 iunie 2011.

"Până de curând, fragmentarea pieţei europene a produselor din domeniul apărării şi abordările naţionale divergente au creat multe probleme pentru industria europeană a apărării. De exemplu, sistemele naţionale instituite pentru controlul transferului de echipamente de apărare către un alt stat membru nu făceau distincţie între exporturile destinate ţărilor terţe şi transferurile între state membre", precizează Comisia Europeană.

CE menţionează că Directiva 2009/43/CE privind transferurile intracomunitare de produse din domeniul apărării este destinată să diminueze aceste obstacole, constituind un pas înainte spre o adevărată piaţă europeană pentru echipamentele de apărare, dar menţinând totodată controlul exercitat de statele membre asupra propriilor interese esenţiale în materie de apărare şi securitate.

Conform Comisiei, statele membre au trebuit să transpună Directiva 2009/43/CE în legislaţia naţională prin adoptarea şi publicarea actelor cu putere de lege, a regulamentelor şi a actelor administrative necesare pentru a se conforma acestui act legislativ până la 30 iunie 2011.

Comisia atenţionează că România şi Italia nu au comunicat încă adoptarea unei astfel de legislaţii.

Solicitarea adresată joi de Comisia Europeană ia forma unui aviz motivat în cadrul procedurilor UE în constatarea încălcării obligaţiilor. În cazul în care statele membre în cauză nu informează Comisia în termen de două luni cu privire la măsurile adoptate pentru a asigura deplina conformitate cu obligaţiile care le revin în conformitate cu directiva respectivă, Comisia poate lua decizia de a le deferi Curţii Europene de Justiţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici