Comisia juridică a respins proiectul legii parteneriatului civil

Comisia juridică a Camerei a respins, marţi, proiectul legii parteneriatului civil, iniţiatorul Remus Cernea arătând că sunt 800.000 de persoane care trăiesc în astfel de relaţii, iar membrii comisiei şi reprezentanţii bisericii spunând că este o încercare de a submina familia tradiţională.

942 afișări
Imaginea articolului Comisia juridică a respins proiectul legii parteneriatului civil

Remus Cernea (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Remus Cernea le-a spus membrilor comisiei că acest parteneriat ar aduce beneficii din punctul de vedere al patrimoniului, al sănătăţii, al moştenirii, al protecţiei în cazul violenţei domestice.

"Sunt 800.000 persoane din România care trăiesc în astfel de relaţii, legea este făcută fără discriminare şi se referă la persoanele care convieţuiesc împreună pe baza afecţiunii reciproce şi care nu se căsătoresc", a spus Cernea.

El a explicat, ulterior, că este o falsă critică faptul că parteneriatul civil s-ar referi la persoane de acelaşi sex.

"Sunt persoane heterosexuale care au susţinut necesitatea acestui act normativ. Sunt şi parlamentari care trăiesc în cupluri din acestea, în uniuni consensuale, în parteneriate civile, care de facto există. Mai sunt persoane care au trecut prin experienţa nefericită a unei căsătorii, sunt multe divorţuri, sunt oameni care, trecând printr-un divorţ sau prin două divorţuri, nu doresc să se mai căsătorească, dar care au un partener cu care convieţuiesc şi pentru astfel de persoane legea este necesară", a explicat jurnaliştilor Cernea.

Reprezentantul Asociaţiei Accept Florin Buhuceanu a arătat că este trist pentru familiile bazate pe uniuni consensuale, pentru aparţinătorii şi copiii lor că acest proiect a fost respins de deputaţii din Comisia juridică.

"O asemenea discriminare cu care operează parlamentarii din Comisia juridică perpetuează inegalitatea de tratament între familiile care trăiesc în uniuni consensuale, nerecunoscute de lege şi familiile bazate pe căsătorie. E trist în primul rând pentru aceste familii, pentru aparţinătorii lor, pentru copiii lor", a adăugat el.

El a arătat că cei aproape 800.000 de români care trăiesc în diverse uniuni consensuale nu se regăsesc în actualul format juridic şi nu au suficientă protecţie. "Instituţia căsătoriei discriminează pe criteriul orientării sexuale, iar cea a parteneriatului civil nu face această diferenţă. Noi nu ne-am ascuns după deget, este o instituţie care vizează atât cuplurile heterosexuale cât şi cuplurile formate din persoane de acelaşi sex, în afara căsătoriei", a adăugat reprezentantul Asociaţiei Accept.

Membrii comisiei au respins în unanimitate acest proiect.

Deputatul PSD Cosmin Necula a arătat că singura formulă acceptabilă este cea a relaţiilor între persoane cu sex diferit, iar copilul să trăiască în mediu familial".

El a arătat că adoptarea acestui proiect ar duce la aglomerarea cadrului juridic.

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe a spus că acest proiect este "o încercare de subminare a familiei tradiţionale şi încurajează căsătoriile între persoanele de acelaşi sex". "Adoptarea acestui proiect va avea efecte negative în privinţa psihicului copiilor şi este un atentat la valorile familiilor", a mai susţinut el.

Propunerea legislativă prevede că parteneriatul civil este un contract încheiat, fără discriminare, între două persoane care decid să convieţuiască în baza afecţiunii, respectului şi sprijinului reciproc.

Acesta nu este prima încercare a deputatului Remus Cernea de a promova o astfel de lege, Parlamentul respingând o altă propunere legislativă pe aceeaşi temă în sesiunea trecută.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici