Comisia pentru muncă a Senatului a dat raport de respingere Legii care abrogă pensiile speciale

Comisia pentru muncă, familie şi protecţie socială din Senat a dat, marţi, un raport de respingere propunerii legislative pentru abrogarea pensiilor speciale, iniţiată de parlamentarii USR.

770 afișări
Imaginea articolului Comisia pentru muncă a Senatului a dat raport de respingere Legii care abrogă pensiile speciale

Comisia pentru muncă a Senatului a dat raport de respingere Legii care abrogă pensiile speciale

Potrivit expunerii de motive a proiectului, numărul celor care beneficiază de pensii de serviciu instituite prin legi speciale este de 184.000 de persoane, iar bugetul total pentru aceste pensii speciale a fost de 6.6 miliarde de lei în 2017.

„Pensiile speciale ale civililor şi militarilor au costat bugetul de stat peste 3 miliarde de lei în prima jumătate a anului 2017. Dintre acestea, 8.668 sunt pensionari civili beneficiari de pensii de serviciu (diplomaţi, magistraţi, grefieri, funcţionari publici parlamentari, personal aeronautic, auditori – Curtea de Conturi). Din restul de 175.000 de pensionari, la data de 21/08/2017, erau 76.000 de militari, restul fiind pensionari din structurile MAI şi altele asimilate. Regimul pensiilor special nu respectă principiul contributivităţii, distorsionând astfel funcţionarea sistemului de pensii, în timp ce resursele bugetare sunt limitate”, se arată în documentul citat.

De asemenea, iniţiatorii propun ca de la abrogarea pensiilor speciale să fie exceptate pensiile militare de stat şi pensiile magistraţilor.

„Pentru aceste două excepţii propunem menţinerea sistemului de calcul actual, dar plafonarea pensiei speciale la maxim valoarea salariului de bază brut lunar din ultima lună de activitate înainte de data pensionării”, spun parlamentarii USR.

Senatorii PNL şi PMP din Comisia de muncă s-au abţinut de la vot.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici