Comisia Roşia Montană: Bisericile ortodoxă, romano-catolică şi greco-catolică, împotriva proiectului

Biserica Ortodoxă Română, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică s-au declarat împotriva proiectului Roşia Montană, potrivit reprezentanţilor acestora audiaţi, vineri, la Comisia privind Roşia Montană.

1084 afișări
Imaginea articolului Comisia Roşia Montană: Bisericile ortodoxă, romano-catolică şi greco-catolică, împotriva proiectului

Comisia Roşia Montană: Bisericile ortodoxă, romano-catolică şi greco-catolică, împotriva proiectului (Imagine: Haaz Sandor/Mediafax Foto)

Reprezentantul Bisericii Ortodoxe Române, preotul Ionuţ Gabriel Corduneanu, vicar administrativ patriarhal, a menţionat că Patriarhia Română reafirmă poziţia Sfântului Sinod al BOR, adoptată în şedinţa din 11 noiembrie 2003, prin care s-a pronunţat în defavoarea realizării proiectului Roşia Montană, "pentru ca această parte a ţării să poată conserva patrimoniul cultural şi integritatea mediului înconjurător".

"Pornind de la temeiul biblic potrivit căruia pământul este creaţia lui Dumnezeu, dăruită omului spre conservare şi cultivare şi de la faptul că tipul de exploatare a minereului propus astăzi va afecta atât ecologic, cât şi uman zona Roşia Montană, BOR reafirmă îngrijorarea faţă de efectele nocive ireversibile asupra mediului şi patrimoniului cultural pe care le-ar putea avea metoda de exploatare cu cianuri a bazinului auro-argintifer de la Roşia Montană", a mai arătat Corduneanu.

Acesta a subliniat că BOR nu respinge mineritul, ci doar metodele cu efecte nocive asupra mediului natural.

Reprezentantul Bisericii Greco-Catolice din România Andrei Mărcuş, care a prezentat şi punctul de vedere al Bisericii Romano-Catolice, a afirmat că Biserica catolică de ambele rituri este împotriva proiectului Roşia Montană şi propune Guvernului retragerea proiectului.

"Până nu vom avea garanţii, propunem Guvernului retragerea proiectului privind Roşia Montană şi facem apel la clasa politică din România să guverneze responsabil căutând binele comun al tuturor cetăţenilor ţării şi nu interesele proprii", a spus Mărcuş.

El a arătat că atât timp cât nu există garanţii certe şi sigure privind protecţia mediului, sănătatea cetăţenilor şi o îmbunătăţire a calităţii vieţii în România, Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică din România nu pot fi de acord cu proiectul Roşia Montană.

"Se încearcă să dea, mai pe nimic, aurul galben al României şi, pe lângă faptul că poporul român nu pare că va trăi mai bine, vom lăsa moştenire un lac de cianuri generaţiilor viitoare şi un noian de pericole pentru sănătatea şi bunăstarea lor. Biserica Romano-Catolică şi Biserica Greco-Catolică din România nu vor să fie părtaşe la un asemenea păcat grav împotriva binelui comun al ţării şi, de aceea, se pronunţă împoriva proiectului Roşia Montană, fiind astfel alături de toţi cei care vor binele generaţiilor de astăzi şi de mâine ale poporului nostru", a mai afirmat Andrei Mărcuş.

Acesta a prezentat, în acest sens, un document semnat de Înalt Preasfinţitul Ioan Robu, arhiepiscop şi mitropolit romano-catolic de Bucureşti, preşedintele Conferinţei episcopale a episcopilor catolici din România.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici