Comisiile au avizat nominalizarea Ecaterinei Andronescu pentru funcţia de ministru al Educaţiei

Candidatul nominalizat pentru funcţia de Ministru al Educaţiei, deputatul Ecaterina Andronescu, a primit, sâmbătă, avizul favorabil din partea Comisiilor pentru învăţământ ale celor două Camere, întrunite în şedinţă comună, cu 31 de voturi "pentru", 5 "împotrivă" şi nicio abţinere.

19 afișări
Imaginea articolului Comisiile au avizat nominalizarea Ecaterinei Andronescu pentru funcţia de ministru al Educaţiei

Comisiile au avizat nominalizarea Ecaterinei Andronescu pentru funcţia de ministru al Educaţiei (Imagine: Mediafax Foto)

În cadrul audierii, Ecaterina Andronescu a afirmat că Legea privind majorarea salariilor este o lege şi, în consecinţă, trebuie să fie aplicată. Ea şi-a declarat speranţa că Parlamentul, cu prijinul comisiilor de specialitate, va adopta bugetul corespunzător "inclusiv pentru acestă lege".

"Nu am cum să mă dezic de ea (de lege - n.r.), nici nu am cum să fac acest lucru şi nu aş vrea să fac vreodată acest lucru", a susţinut Andronescu.

Ecaterina Andronescu a arătat că domeniul învăţământului este unul de sensibilitate maximă pentru orice societate, dar că în prezent sistemul de educaţie se află într-un proces de credibilizare.

Ea spus că, în acest sens, măsurile care trebuie să fie luate de minister sunt extrem de importante, acestea ţinând pe de o parte strict de sistemul de învăţământ, iar pe de altă parte de reconsiderarea întregului sistem de valori

Candidatul la funcţia de ministru al Educaţiei a spus că în învăţământ trebuie să fie mutat centrul de greutate în curriculă, de pe acumularea de informaţii, pe formarea de competenţe, care, în opinia deputatului, trebuie să fie acumulate succesiv - de la educaţia timpurie către învăţământul superior, şi care cuprinde, printre altele, competenţele de comunicare, formarea de competenţe în domeniul ştiinţelor exacte.

În opinia Ecaterinei Andronescu, abilităţile digitale trebuie să se adauge educaţiei primite în şcoală, Andronescu arătând că certificarea lor trebuie să devină o realitate chiar de la învăţământul obligatoriu.

Pe de altă parte, Ecaterina Andronescu a vorbit despre faptul că în prezent se înregistrează "în instituţia numită şcoală" o demotivare a profesorilor, elevilor şi familiilor elevilor.

În opinia sa, în învăţământ trebuie să fie pus accentul de pe corectarea defectelor pe întărirea aptitudinilor naturale.

"Educaţia timpurie este importantă pentru achiziţiile ulterioare, suntem oarecum descoperiţi la acest capitol", a fost de părere Andronescu.

Pe de altă parte, Andronescu a spus că resursele umane din acest domeniu sunt demotivate şi şi-a declarat speranţa că salarizarea în învăţământ va fi una potrivit competenţelor şi că legea privind majorarea salariilor cadrelor didactice va fi aplicată.

Ea s-a pronunţat pentru stabilirea unor criterii de performanţă şi a unei grile de salarizare care să funcţioneze ca mijloace de creştere a calităţii învăţământului.

În ceea ce priveşte cele două mecanisme de asigurare a calităţii - ARACIS şi ARACIP, Ecaterina Andronescu a spus că acestea sunt "încărcate" cu o serie de documente, ceea ce, în opinia sa, presupune o prea mare pierdere de timp. În acest sens, ea s-a pronunţat pentru asigurarea mecanismelor interne de asigurarea a calităţii în şcoli.

Un alt subiect adus în discuţie de candidat a fost situaţia celor 9.000 de şcoli care nu au aviz de funcţionare şi care trebuie să fie primele în vizorul proiectele de reabilitare.

"Descentralizarea este un obiectiv pe care sistemul o aşteaptă de multă vreme. Avem o lege din 2004, sunt necesare corecturi, procesul este în evoluţie", a spus Andronescu, care a adăugat că acesta presupune nu numai descentralizarea resurselor financiare dar şi descentralizarea deciziei, prin asumarea responsabilităţilor la toate nivelurile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici