Comitet pentru situaţii de urgenţă din cauza poluării pe Bistriţa: depăşiri pentru fier, zinc, cupru / Un mesaj Ro-Alert a fost emis

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos, a convocat Comitetul ministerial pentru situaţii de urgenţă (CMSU), duminică, din cauza poluării care s-a produs pe râul Bistriţa, în judeţul Neamţ. Poluarea provine de la prăbuşirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere.

565 afișări
Imaginea articolului Comitet pentru situaţii de urgenţă din cauza poluării pe Bistriţa: depăşiri pentru fier, zinc, cupru / Un mesaj Ro-Alert a fost emis

Comitet pentru situaţii de urgenţă din cauza poluării pe Bistriţa: depăşiri pentru fier, zinc, cupru

Şedinţa extraordinară a CMSU a avut loc ca urmare a poluării observate pe râul Bistriţa, sâmbătă seara, pe raza oraşului Broşteni, în zona localităţii Holda, unde apa prezenta o culoare cărămizie, specifică poluarii cu ape de mină.

„În urma verificărilor efectuate de lucrătorii de la Sistemul de Gospodărire a Apelor din zona Broşteni s-a constatat că sursa de poluare este fosta platformă minieră Isipoaia, din incinta căreia se scurg ape de coloratură cărămizie. Reprezentanţii SGASuceava şi ai Laboratorului de Calitatea Apei s-au deplasat în teren pentru verificarea celor semnalate şi pentru prelevarea probelor de apă, iar rezultatele analizelor de astăzi, 14.05.2023, arată faptul că sunt depăşiri ale indicatorilor de calitate pentru fier, zinc şi cupru, pe o distanţă de circa 7 km în aval. Nu a fost semnalată mortalitate piscicolă”, transmite Ministerul Mediului.

Experţii ANAR au informat că poluarea provine de la prăbuşirea, în subteran, a unor foste lucrări miniere, care a condus la evacuarea unor debite de apă de aproximativ 38 l/s.

Potrivit Ministerului, nu există un pericol iminent la adresa sănătăţii populaţiei iar analizele de laborator nu indică o poluare cu metale grele, însă concentraţia de fier crescută determină aspectul roşiatic al apei.

În urma hotărârii Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ au fost informate toate folosinţele de apă din aval şi s-a recomandat a nu se consuma apa din râu, nici pentru adăpatul animalelor, dar nici în alte scopuri.

Unda de poluare este în diminuare şi propagare în aval, debitele evacuate scăzând cu circa două treimi.

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos a dispus monitorizarea continuă a situaţiei produsă pe râul Bistriţa, până la încetarea fenomenului.

Un mesaj Ro-Alert a fost emis în noaptea de sâmbătă spre duminică în mai multe localităţi din judeţul Neamţ după o poluare produsă pe râul Bistriţa.

ISU Neamţ a anunţat că sâmbătă în jurul orei 23.00 a fost informat de SGA Neamţ că pe râul Bistriţa a fost observată o modificare a culorii apei (cărămizie), specifică poluării cu ape de mină.

Autorităţile au transmis un mesaj Ro-Alert de informare cetăţenilor din comunele Borca, Farcaşa şi Poiana Teiului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
urgenţă,
poluare,
mediu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici