Concediul fără plată în învăţământ: 30 noiembrie, 14-18 decembrie

Ministerul Educaţiei informează că a transmis, vineri, o notă inspectoratelor şcolare în care le atenţionează referitor la obligaţia respectării Legii 329 şi la cea de a informa conducerea unităţilor şcolare că zilele libere se vor acorda în 30 noiembrie şi în perioada 14-18 decembrie.

1007 afișări
Imaginea articolului Concediul fără plată în învăţământ: 30 noiembrie, 14-18 decembrie

Concediul fără plată în învăţământ: 30 noiembrie, 14-18 decembrie (Imagine: Mediafax Foto)

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Inovării (MECI) precizează că, în urma "consultărilor formale și informale avute în ultima perioadă de MECI cu unii membri de sindicat, cadre didactice, părinți și autorități locale, trebuie respectate mai multe prevederi".

Una dintre acestea se referă la acordarea de zile libere fără plată în 30 noiembrie, precum și în intervalul 14-18 decembrie, pentru diminuarea cheltuielilor de personal din lunile noiembrie și decembrie 2009.

"Inspectoratele școlare județene au obligația de a informa conducerile unităților de învățământ în legătură cu decizia ministerului și de o a pune în aplicare. De asemenea, trebuie să se asigure de faptul că în fiecare unitate de învățământ există un program pentru recuperarea materiei aferente", arată MECI.

Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) a precizat, joi, într-un comunicat, că, potrivit unei note a MEC - nr. 13.663 din 18 noiembrie - inspectoratele şcolare judeţene trebuie să comunice Ministerului Educaţiei, până în 26 noiembrie, măsurile stabilite de comun acord de membrii comunităţii şcolare pentru aplicarea legii care prevede reducerea cheltuielilor cu 15,5% în noiembrie şi în decembrie, potrivit unei note a MECI.

Nota nr. 13.663 din 18 noiembrie modifica o alta, nr. 78.103 din 16 noiembrie, care a nemulţumit sindicaliştii din educaţie.

Nota 78.103/16.11.2009 arăta că şefii unităţilor şi instituţiilor din învăţământ preuniversitar de stat au obligaţia de a diminua cheltuielile de personal cu 15% în noiembrie şi cu 15,5% în decembrie prin aplicarea uneia din trei măsuri. Una se referea la acordarea de zile libere fără plată în perioada 21-24 decembrie şi respectiv în 28 - 31 decembrie, cea de-a doua viza reducerea programului de lucru fără afectarea normei didactice de predare-învăţare, iar ce-a de-a treia se referea la aplicarea unei măsuri cu efect echivalent sau care combina cele două alternative.

În ziua următoare, FEN a trimis adresa prin care solicita MECI modificarea Notei 78.103. Sindicaliştii susţineau că zilele libere nu pot fi acordate cumulativ, toate într-o singură lună, şi nici nu pot fi asimilate perioadei de concediu, personalul didactic fiind în concediu în perioada 21- 31 decembrie. De asemenea, sindicaliştii spuneau că nota MECI este în contradicţie cu art.10 din Legea 329/2009 care precizează că aceste măsuri sunt luate de conducătorii autorităţilor şi instituţiilor publice.

O zi mai târziu, MECI a revenit şi a trimis o Nota nr. 13.663, arăta FEN.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici