Concurs pentru reamenajarea esplanadei din faţa Parlamentului. Unde pot fi depuse proiectele şi cum se va vota ideea câştigătoare

Camera Deputaţilor lansează un concurs de proiecte pentru reamenajarea esplanadei din faţa Palatului Parlamentului, a anunţat, joi, preşedintele Camerei, Valeriu Zgonea, care vrea ca această zonă să fie asemănătoare cu cea din jurul Turnului Eiffel.

670 afișări
Imaginea articolului Concurs pentru reamenajarea esplanadei din faţa Parlamentului. Unde pot fi depuse proiectele şi cum se va vota ideea câştigătoare

Concurs pentru reamenajarea esplanadei din faţa Parlamentului. Unde pot fi depuse proiectele şi cum se va vota ideea câştigătoare (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

"Îmi doresc ca în cel mai scurt timp să pot reda bucureştenilor această esplanadă, care să fie vizitată. Vreau ca acest spaţiu să devină un spaţiu vizitabil pentru bucureşteni şi pentru turişti. Să fie o zonă de odihnă şi de vizitare gratuită, de plimbare pentru bucureşteni. Nu vă gândiţi la un kitsch. În toate parlamentele din Europa poţi să ajungi cât mai aproape de acestea şi nu se întâmplă nimic. În jurul turnului Eiffel oamenii stau pe iarbă şi fac poze", a explicat Valeriu Zgonea.

El a precizat că spaţiul din faţa Palatului Parlamentului ar trebui să arate ca o grădină de vizitat şi a precizat că "într-o grădină nu faci grătar".

Valeriu Zgonea a precizat că proiectele pentru reamenajarea esplanadei vor fi depuse la Camera Deputaţilor, regulamentul va fi pe SAP. El a adăugat că va prelua modelul Eurovision - toţi vizitatorii site-ului Camerei Deputaţilor vor putea vota aceste proiecte.

Valeriu Zgonea a arătat că va exista un juriu format din reprezentanţi ai Academiei Române şi ai Uniunii Arhitecţilor din România care va selecta trei proiecte ce vor fi premiate cu 10.000 pentru locul I, 7.500 de lei pentru locul II şi cu 3.000 pentru locul III.

"Din aceste trei proiecte, Camera Deputaţilor va alege un proiect pe care îl va implementa. Vom vedea care va fi cea mai bună soluţie şi costurile", a arătat preşedintele Camerei Deputaţilor, arătând că proiectarea şi implementarea vor fi introduse în bugetul Camerei Deputaţilor pe anul viitor.

Zgonea a fost întrebat dacă propunerea sa de lansare a acestui concurs de proiecte a trecut prin Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor, el arătând că nu este nevoie de acest lucru. "Propunerea este veche, nu trebuie să treacă prin Biroul Permanent, e un concurs de idei, proiectarea şi construirea vor fi introduse în bugetul de anul viitor", a explicat Zgonea.

De asemenea, el a fost întrebat dacă ar putea fi dărâmate zidurile din jurul Palatului Parlamentului. El precizând pentru MEDIAFAX că "e costisitor să dărâmi un zid" şi că nu are în vedere acest lucru până nu va vedea care va fi decizia finală.

De asemenea, Zgonea crede că după implementarea proiectului câştigător s-ar putea realiza "şi o recepţie în aer liber în faţa Palatului Parlamentului".

"Se poate realiza şi o recepţie aici, în aer liber. Nu putem să ne căsătorim aici, dar putem să vizităm această zonă. Sper ca la anul să vedem un constructor aici lucrând", a spus Valeriu Zgonea ziariştilor pe care i-a invitat în aer liber pe zona pe care o doreşte reamenajată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici