Confederaţiile sindicale nu participă la CES. Pachetul de măsuri anticriză nu va primi aviz

Reprezentanţii celor cinci confederaţii sindicale reafirmă că nu vor participa la şedinţele Consiliului Economic şi Social, pentru că nu acceptă să aibă un rol decorativ în CES şi să ia parte la un "simulacru de dialog social".

16 afișări
Imaginea articolului Confederaţiile sindicale nu participă la CES. Pachetul de măsuri anticriză nu va primi aviz

Confederaţiile sindicale nu participă la CES. Pachetul de măsuri anticriză nu va primi aviz (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

"Reprezentanţii CNS «Cartel ALFA», CNSLR- Frăţia, CSDR, BNS şi CNS «Meridian» nu vor participa la şedinţele Consiliului Economic şi Social şi, pe cale de consecinţă, pachetul de măsuri de austeritate decis de Guvern nu va primi aviz din partea acestui for.

Cele cinci confederaţii sindicale nu acceptă să aibă un rol decorativ în CES şi refuză categoric să ia parte la acest simulacru de dialog social", susţin, vineri, liderii confederaţiilor într-un comunicat de presă.

Guvernul a aprobat, miercuri, scrisoarea de intenţie convenită cu Fondul Monetar Internaţional, care prevede, printre altele, reducerea pensiilor şi salariilor în sectorul bugetar. Documentul va fi transmis Fondului Monetar Internaţional, pentru a fi aprobat în board-ul instituţiei la finele lunii iunie.

Premierul Emil Boc anunţa atunci că Guvernul se va reuni în şedinţă pentru a demara procedura de angajare a răspunderii asupra celor două proiecte de legi privind reducerea cheltuielilor şi reglementarea pensiilor doar după ce documentele vor fi discutate şi avizate în Consiliul Economic şi Social (CES).

"Noi vom trimite proiectele la CES - vineri este o şedinţă a Consiliului, dacă am înţeles bine - şi după ce vom primi avizul CES, Guvernul se va întruni în şedinţă, îşi va declara angajarea răspunderii şi va trimite proiectele de lege la Parlament", spunea Boc.

La scurt timp după aprobarea scrisorii de intenţie către FMI, sindicatele au anunţat că nu vor participa la plenul Consiliului Economic şi Social(CES) pentru avizarea celor două proiecte de lege privind măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare şi recalcularea pensiilor, astfel că nu va putea fi dat avizul Consiliului.

"Nu participăm la acest simulacru. Plenul CES-ului nu se va putea întruni şi se va considera că proiectele de lege nu au avizul Consiliului", declara atunci pentru MEDIAFAX preşedintele CNSLR-Frăţia, Marius Petcu.

Executivul îşi va asuma răspunderea în faţa Parlamentului pentru două proiecte de lege, dintre care unul va conţine măsuri de reducere a cheltuielilor bugetare, iar al doilea proiect va reglementa recalcularea pensiilor conform principiului contributivităţii şi reevaluarea pensiilor de invaliditate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici