Video CONFERINŢA MEDIAFAX - ADRFR: Jumătate din farmaciile care operează în România s-ar putea închide în următorul an - VIDEO

Jumătate din farmacii ar putea să se închidă în următorul an dacă preţurile la medicamente vor scădea foarte mult şi acest lucru nu se va armoniza cu taxa clawback, a declarat preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România, Robert Popescu, la conferinţa Mediafax.

2563 afișări

Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor şi Retailerilor Farmaceutici din România (ADRFR) a declarat, marţi, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că asigurarea în România a celui mai mic preţ european la medicamente, care apoi este afectat de taxa clawback, reprezintă un mecanism care nu poate să aducă sănătate economică operatorilor din industria farmaceutică, fie ei producători internaţionali sau locali, distribuitori sau farmacii.

"Deci ar trebui să existe armonizare între modul în care se aplică Ordinul 75, care se referă la reducerea preţurilor, şi taxa clawback. Partea mai interesantă este că, de fapt, pentru fondurile de asigurări de sănătate această reducere de preţuri, care poate avea impact foarte serios atât asupra producătorilor, cât şi asupra distribuitorilor sau farmaciilor, de fapt, pentru fondul de asigurări de sănătate nu va produce o economie directă, pentru că tot ce se va întâmpla va fi o reducere, în principiu, a taxei clawback. Din perspectiva Fondului naţional de asigurări de sănătate pentru medicamente, în principiu, se vor deconta aceleaşi sume", a explicat Robert Popescu.

În opinia sa, există un beneficiu care se va duce "direct în buzunarul pacientului", dar din perspectiva costului pentru Fondul naţional de asigurări de sănătate, al decontării medicamentelor nu se va face o economie directă, ci una indirectă, în buzunarele companiilor, care vor plăti într-adevăr o taxă clawback mai redusă.

"Pe de altă parte, aceste preţuri au ajuns să fie la nişte niveluri, să nu le spun ridicole, dar în orice caz foarte scăzute (...) Dacă preţurile medicamentelor scad cu 15-16 la sută, asta înseamnă că veniturile directe ale companiilor de distribuţie şi ale farmaciilor scad proporţional cu 15-16 la sută", a spus Robert Popescu.

Acesta a menţionat că nivelul total de profitabilitate pentru distribuţie este undeva în jurul a 1,5-1,7 la sută faţă de cifra de afaceri, ceea ce este în linie cu nivelul practicat la nivel european.

"În farmacii e mult mai greu să se facă o statistică, dar vă pot spune că nivelul mediu de profitabilitate a farmaciilor este undeva în zona 1-1,5 la sută faţă de cifra de afaceri, ceea ce este mult, mult, mult sub nivelul care este comun la nivel european. Ceea ce se întâmplă este că dacă dintr-un profit de doi la sută la cifra de afaceri vom scădea 16 la sută, scădere a veniturilor, în esenţă, asta înseamnă că atât distribuitorii, cât şi farmaciile vor fi puşi în situaţia de a suporta pierderi semnificative. Nu fac un secret din faptul că din acest motiv avem discuţii referitoare la modificarea structurilor de adaos permise de către Ministerul Sănătăţii pentru activitatea de distribuţie şi activitatea de retail farmaceutic, pentru că, altfel, probabil că pe noile preţuri, cu structura de adaos actuală, ceea se va întâmpla este că într-un an de zile vom avea mai puţin de jumătate din farmaciile care operează în România astăzi", a mai spus preşedintele ADRFR.

El a explicat că toate aceste potenţiale falimente ar însemna pierderi de bani în sistem, care ar trebui acoperite de alţii din profitabilitate, însă aceasta va fi într-o scădere foarte serioasă.

"Pentru activitatea de distribuţie noi, distribuitorii mari, rulăm sute de milioane de unităţi, milioane de cutii de medicamente pe an. În condiţiile în care preţul produselor ieftine va scădea cu 30-40 la sută, iar noi câştigăm în medie la o cutie de genul acesta undeva în jur de 10 la sută, asta înseamnă că e foarte posibil ca pentru o cutie al cărei preţ scade la jumătate să devină total nerentabil să efectuăm distribuţia acestora către farmacii. Din nou, un motiv pentru care trebuie să revizuim modul în care se acordă veniturile distribuitorilor şi farmaciilor în special pentru medicamente", a mai spus Robert Popescu.

Acesta a amintit că alte ţări occidentale, în general ţările dezvoltate, au avut situaţii de reducere agresivă a preţurilor medicamentelor, dar au constatat foarte repede că trebuie să-şi ajusteze modul în care plătesc sau remunerează farmacia sau distribuitorul, astfel încât fluxul de aprovizionare cu medicamente să continue să funcţioneze.

"Sperăm ca acelaşi lucru să se întâmple şi în România şi să vedem că peste un an de zile toate aceste îngrijorări ale noastre vor fi fost trecute cu bine şi totul să funcţioneze ok, însă până atunci suntem serios preocupaţi de ceea ce înseamnă viitorul apropiat dacă nu se fac nişte ajustări structurale în sistem", a adăugat preşedintele ADRFR.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat, luni, la Guvern, că de la 1 iulie România va avea cel mai mic preţ european la medicamente, susţinând că toată procedura de reducere a preţurilor cu 20 la sută a fost finalizată, fiind purtate discuţii atât cu CE şi FMI, cât şi cu producătorii şi distribuitorii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici