CONFERINŢA MEDIAFAX - Arafat: Am auzit că sunt părinţi care intenţionează să dea MS în judecată din cauza vaccinului BCG

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că a auzit că sunt părinţi care intenţionează să dea în judecată Ministerul Sănătăţii (MS) din cauza vaccinului BCG, dar că nu ştie să fi fost primite până acum citaţii.

204 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Arafat: Am auzit că sunt părinţi care intenţionează să dea MS în judecată din cauza vaccinului BCG

CONFERINŢA MEDIAFAX - Arafat: Am auzit că sunt părinţi care intenţionează să dea MS în judecată din cauza vaccinului BCG (Imagine: Radu Iordache/Mediafax Foto)

"Am auzit de intenţii, nu ştiu să fi primit citaţii la minister. Dar intenţii sunt, am auzit. E dreptul fiecărui cetăţean", a spus Raed Arafat la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, organizată de agenţia de presă Mediafax şi ARPIM, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii

Întrebat dacă o soluţie pentru rezolvarea acestei probleme ar putea fi repornirea liniei de vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, care ar costa aproximativ două milioane de lei, ministrul Sănătăţii a spus că prioritară este rezolvarea situaţiei actuale.

"Rezolvăm situaţia pe care o avem acum, că e de urgenţă. Nu vreau să o folosesc pentru alte aspecte. (...) Cantacuzinoul trebuie să fie rezolvat, dar nu pot rezolva problema cu vaccinul dând două milioane la Canatacuzino. El este în vizorul nostru şi trebuie să se reia activitatea lui", a mai spus Raed Arafat.

Întrebat dacă există alternativă pentru cazul în care se va stabili că vaccinul BCG folosit nu este bun, ministrul a spus că nu vrea să facă speculaţii.

"O să vedem după ce avem raportul. Acţionăm pe baza situaţiei", a precizat Raed Arafat.

Ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, a declarat la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform că aşteaptă de la echipa de experţi ECDC şi OMS care urmează să ajungă în România să explice dacă a fost o problemă la lotul de vaccin BCG din Danemarca sau dacă este vorba de modul de administrare.

Ministrul Sănătăţii a precizat că experţii de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile (ECDC) şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care cel mai probabil vor veni în România în această săptămână, nu vor face nicio declaraţie până nu va fi încheiată analiza.

"Nu vor face nicio declaraţie până nu terminăm analiza. Rugămintea este să-i lăsăm să-şi facă treaba. Nu vor face nicio declaraţie nici când ajung, nici când intră, nici când ies din minister. Cel mai probabil vor sosi săptămâna aceasta, vor lucra cu colegii noştri. O să fie schimb de informaţie, vor vizita probabil copii, vor analiza datele pe care le avem. Deja au cerut informaţii despre vaccin şi despre lotul respectiv", a spus minsitrul Raed Arafat.

Ministerul Sănătăţii a decis în 22 noiembrie să oprească temporar imunizarea contra tuberculozei, pentru evaluarea de către experţi străini de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor Transmisibile a situaţiei create după vaccinarea cu produsul importat din Danemarca.

Ministerul Sănătăţii a solicitat o expertiză din partea ECDC şi OMS pentru evaluarea independentă a situaţiei create în urma vaccinării nou-născuţilor împotriva tuberculozei.

"Deoarece există puncte de vedere divergente ale specialiştilor privind evoluţia după vaccinarea cu BCC şi în urma unei prime analize asupra situaţiei create, am decis să solicităm o opinie neutră şi avizată. O echipă de experţi ECDC şi OMS va analiza toate aspectele legate de problema ivită. Aceasta va lucra cu reprezentanţii comisiei de specialişti români care au avut o primă întâlnire şi de la care aştept un raport preliminar", declara ministrul Sănătăţii, Raed Arafat, după analiza făcută în 22 noiembrie de Comisia MS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici