Video CONFERINŢA MEDIAFAX - Asociaţiile de pacienţi salută pachetul de bază: Nu ar trebui să ne furăm singuri căciula - VIDEO

Reprezentanţii asociaţiilor de pacienţi au declarat luni, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform, că salută pachetul de servicii medicale de bază lansat de Ministerul Sănătăţii, precizând însă că aşteaptă să fie consultaţi la elaborarea normelor de aplicare şi a protocoalelor terapeutice.

238 afișări

Preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România, Cezar Irimia, a declarat că susţine pachetul propus de Ministerul Sănătăţii.

"Suntem de acord cu acest pachet, pentru că nu ar trebui să ne furăm singuri căciula. La pachetul actual avem de toate, şi de fapt nu avem nimic. În rural ar trebui să asigurăm asistenţă medicală, pentru că numai aşa putem degreva spitalele de internări interminabile", a spus Irimia, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

El a precizat că speră ca asociaţiile de pacienţi să aibă un aport imporant la întocmirea normelor şi protocoalelor terapeutice.

"Sper să fie europene şi cu acces la noile investigaţii şi tratamente medicale", a mai spus preşedintele Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România.

Directorul executiv UNOPA, Iulian Petre, a spus că este nevoie ca experţii să vină şi să spună pacienţilor ce le oferă şi ce nu le oferă pachetul de bază.

"Noi vom solicita să fie cât mai cuprinzător şi să nu ne lase descoperiţi în faţa unei probleme de sănătate. La orice schimbare se produce un mic sau un mare haos. A fost vorba de achiziţii centralizate, ele au produs haos pe programul HIV. Medicii şi spitalele s-au adaptat greu, din cauza nepregătirii paşilor. Sunt patologii pentru care zona de ambulatoriu nu este foarte dezvoltată. Cum va fi ea acoperită? S-a spus că pachetul este garantat la un standard de calitate. Cine şi cum garantează şi care sunt sancţiunile pentru cei care nu respectă acest pachet de bază?" a întrebat Iulian Petre.

Preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România, Cristian Hotoboc, a declarat că ar fi nevoie de o stategie pe zece ani, care să nu mai fie schimbată odată cu schimbările din minister.

"Lucrăm la un raport pe sănătate, vom scoate în evidenţă problemele reale ale sistemului şi vom veni cu soluţii. Schimbările recente trebuie corelate cu dosarul electronic şi cardul electronic. Trebuie fonduri mult mai mari, pentru că altfel rămânem fără bani în primele cinci, şase luni. Salutăm decizia prin care se reduc diagnosticele care se tratează în spital. Spitalele private nu reprezintă un pericol pentru spitalele publice, consumă doi la sută din bugetul spitalelor. Ele trebuie să aibă rol complementar pentru spitalele publice", a spus Hotoboc.

În opinia sa, ar trebui gândite şi aigurările private şi complementare, iar cele complementare ar trebui să fie obligatorii.

"Ca idee, salutăm apariţia acestui pachet, sperăm ca domnul ministru să apuce să îl şi implementeze", a mai spus preşedintele Alianţei pentru Sănătate din România.

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, directori de spitale, medici şi pacienţi dezbat noul pachet de bază al serviciilor medicale la conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform" - ediţia a VI-a, organizată de agenţia de presă, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici