CONFERINŢA MEDIAFAX - Bănicioiu: Aşteptarea la cozi şi cumpărarea de medicamente în spitale vor dispărea

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat luni, la conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform", că prin aplicarea prevederilor din pachetele de servicii medicale şi din noul contract-cadru, aşteptarea la cozi în unităţile sanitare şi cumpărarea de medicamente în spitale vor dispărea.

276 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Bănicioiu: Aşteptarea la cozi şi cumpărarea de medicamente în spitale vor dispărea

Nicolae Bănicioiu (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

Ministrul Nicolae Bănicioiu a spus că, odată cu intrarea în vigoare, din 1 iunie, a pachetelor de servicii medicale şi a noului contract-cadru, se fac paşi importanţi pentru ca lucrurile să fie normale în spitalele din România.

Bănicioiu a dat asigurări pacienţilor că aşteptarea la cozi în unităţile sanitare sau cumpărarea de medicamente care nu se găsesc în spital vor dispărea, precizând că această schimbare începe odată cu aplicarea noilor prevederi.

"Le garantez pacienţilor că, de astăzi, aceste lucruri se vor modifica. Nu într-o zi, nu peste noapte. Dar de azi lucrurile se vor schimba în bine. Da, de azi se fac paşi importanţi pentru ca lucrurile să fie normale în spitalele din România", a spus ministrul Nicolae Bănicioiu, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

Întrebat de ce au fost introduse liste de aşteptare în policlinici şi în spitale, ministrul a precizat că nu el le-a introdus şi că oricum acestea existau deja, neoficial.

Ministrul Sănătăţii a vorbit şi despre normele de aplicare a pachetelor de servicii medicale care intră în vigoare, spunând că, din punctul său de vedere, acestea sunt într-o formă echilibrată.

"Sunt conştient că nu este perfectă, dar este perfectibilă. Sunt convins că se fac paşi înainte, sunt bine reglate serviciile din ambulator, cele care necesită spitalizare de zi, spitalizare continuă. Se pune foarte mare accent pe partea de prevenţie, şi nu mă refer doar la pacienţi asimptomatici, între 18 şi 39 de ani. Este vorba de vizita la medic o dată la trei ani sau anual dacă medicul de familie identifică o problemă. De asemenea, peste 40 de ani, prezenţa anuală la medicul de familie este obligatorie. Mai vorbim de consultaţii preventive pentru copii, aici foarte multe din aceste manopere decontate sunt pentru tulburări de creştere, dar şi despre consultaţiile făcute şi la ieşirea din maternitate, la o lună, la domiciliul copilului şi apoi la două, la patru, la şase şi nouă luni. E bine să formăm acest obicei din copilărie", a spus ministrul.

El a vorbit şi despre monitorizarea gravidei, precizând că în norme s-a prevăzut monitorizarea acesteia din prima lună de sarcină.

"Până în luna a şaptea este prevăzută câte o consultaţie decontată lunar, în ultimele două luni sunt câte două consultaţii pe lună", a mai spus ministrul.

Nicolae Bănicioiu a menţionat că mai sunt modificări ce ţin strict de partea de decontare şi de uşurare a accesului la decontare şi a amintit că biletele de trimitere nu vor mai fi valabile o lună, ci 69 de zile.

"Spun că din această lună reuşim să avem un sistem integrat, vom şti ce plătim şi de ce servicii beneficiem. Este un sistem de a gestiona clar resursele şi de a avea un diagnostic amănunţit a tot ce se întâmplă în sistem şi pentru îmbunătăţirea serviciilor pentru pacient", a mai spus ministrul Nicolae Bănicioiu.

La conferinţa organizată de agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii sunt discutate, printre altele, noutăţile din pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru în vigoare de la 1 iunie, beneficiile acestora pentru sistemul sanitar, strategia Ministerului Sănătăţii privind actualizarea listei de medicamente compensate, medicamentele noi care ar putea fi admise pe lista de compensate, medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei şi efectele acestora asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi soluţiile pentru pacienţii cu boli grave.

Parteneri ai evenimentului au fost  LAWG, Terapia Ranbaxy şi ONV LAW.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici