CONFERINŢA MEDIAFAX - CNAS: După modelul programului de dializă, care funcţionează cel mai bine, putem dezvolta şi altele

Toate programele naţionale de sănătate sunt acoperite din punct de vedere financiar, însă dializa funcţionează cel mai bine, iar după modelul acesteia, anul viitor ar putea fi dezvoltate noi programe, a declarat miercuri, la conferinţa MEDIAFAX, preşedintele CNAS, Vasile Ciurchea.

127 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - CNAS: După modelul programului de dializă, care funcţionează cel mai bine, putem dezvolta şi altele

CONFERINŢA MEDIAFAX - CNAS: După modelul programului de dializă, care funcţionează cel mai bine, putem dezvolta şi altele (Imagine: Dragos Savu/Mediafax Foto)

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a spus că, la sfârşit de an, nu există niciun fel de problemă privind finanţarea programelor naţionale.

Vasile Ciurchea a precizat că programul de dializă este cel mai bine controlat şi nu au fost niciodată probleme, nici măcar atunci când au fost inundaţii sau alte calamităţi naturale.

"Pacienţii trebuie ţinuţi în anumiţi parametri, pentru a le conserva starea de sănătate cât mai bine şi pentru a le lungi viaţa. Fonduri sunt, nu există niciun fel de problemă. Toate programele naţionale sunt acoperite, inclusiv dializa, care funcţionează cel mai bine. Probabil că anul viitor vom mai dezvolta alte programe naţionale, după modelul dializei", a declarat Ciurchea, la conferinţa MEDIAFAX, în care a fost prezentat Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi (PREDATORR).

Preşedintele CNAS a făcut apel la medicii de familie şi medicii specialişti ca, atunci când intuiesc că ar putea fi anumite probleme la un anumit pacient, să continue imediat investigaţiile şi să nu se mai aştepte ca acesta să ajungă într-un stadiu cronic, deoarece în aceste situaţii costurile sunt mai mari atât pentru sistem, cât şi pentru bolnav.

"Există şi costuri indirecte, care sunt din bani publici, şi mă refer la zile de spitalizare, concediu medical, infirmităţi. Dacă tratăm urgenţa foarte bine, vom ajunge la stadiul cronic mai târziu sau în limite suportabile pentru pacient şi pentru sistem", a mai spus Ciurchea.

Preşedintele CNAS a precizat că şi-ar dori şi în cardiologie sau pentru diabet programe care să funcţioneze la fel de bine ca cel pentru dializă. Ciurchea a arătat că, spre exemplu, în diabet se consumă foarte mulţi bani şi foarte multă lume are glicemie mărită.

"La acest moment, tratamentul este suportat integral de către Casă, dar ar trebui să facem ceva să nu mai crească bazinul de populaţie cu glicemie mare", a mai spus Ciurchea.

Studiul Naţional privind Prevalenţa Diabetului, Prediabetului, Supraponderii, Obezităţii, Dislipidemiei, Hiperuricemiei şi Bolii Cronice de Rinichi, prezentat în conferinţa "Mediafax Health", a fost demarat în 2013 şi realizat de Societatea Română de Nefrologie, în parteneriat cu Societatea Română de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice.

PREDATORR este primul studiu care permite aprecierea cu acurateţe a prevalenţei bolii cronice de rinichi în România, fiind finanţat de Grupul SofMedica, prin compania International Healthcare Systems (IHS) - Centre de Nefrologie şi Dializă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici