CONFERINŢA MEDIAFAX - INSP: Sistemul de tip santinelă pentru supravegherea gripei, organizat în Bucureşti şi 15 judeţe

Sistemul de tip santinelă pentru supravegherea gripei va fi organizat în Bucureşti şi 15 judeţe, iar sezonul de gripă va fi declarat atunci când 10% din persoanele investigate sunt diagnosticate cu această boală, a anunţat joi reprezentanta Institutului Naţional de Sănătate Publică, Adriana Pistol.

177 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - INSP: Sistemul de tip santinelă pentru supravegherea gripei, organizat în Bucureşti şi 15 judeţe

CONFERINŢA MEDIAFAX - INSP: Sistemul de tip santinelă pentru supravegherea gripei, organizat în Bucureşti şi 15 judeţe (Imagine: Laszlo Mihaly/Mediafax Foto)

"Scopul este de a evalua potenţialul şi de a monitoriza, în fiecare an, incidenţa cazurilor de gripă, dar şi a infecţiilor respiratorii acute", a declarat dr. Adriana Pistol, la conferinţa "Campania de informare privind gripa", organizată de agenţia Mediafax, la iniţiativa OMS România.

Ea a precizat că supravegherea cazurilor de gripă, dar şi a infecţiilor respiratorii acute severe (SARI) se va face prin organizarea a două sisteme de tip "santinelă", în Bucureşti şi 15 judeţe.

Adriana Pistol a precizat că 193 de medici de familie voluntari vor vedea, în fiecare zi de luni a săptămânii, bolnavi care au simptomatologie asociată gripei. În baza informaţiilor transmise de aceşti medici, sezonul de gripă va fi declarat atunci când 10 la sută din cazurile investigate sunt diagnosticate cu această boală.

În ceea ce priveşte investigarea infecţiilor respiratorii acute severe, sistemul de tip santinelă este organizat în şase judeţe şi Bucureşti şi cuprinde 20 de spitale cu profil de boli infecţioase. Aceste spitale au fost alese astfel încât profilul bolilor infecţioase să fie diferit, iar într-un algoritm se vor colecta, săptămânal, probe de la câte trei cazuri depistate ca având simptomatologia SARI, a precizat reprezentanta Institutului Naţional de Sănătate Publică.

Doctorul Adriana Pistol a mai arătat că, în paralel cu cele două sisteme, funcţionează şi raportarea numerică făcute pe grupele de vârstă, în fiecare săptămână, de la medicii de familie.

Conferinţa organizată de Mediafax, în parteneriat cu Biroul pentru România al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, marchează lansarea şi în România a "Campaniei de informare privind gripa", iniţiativă lansată în Europa, în fiecare an, în data de 30 octombrie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici