CONFERINŢA MEDIAFAX - Pană: Trebuie să existe o modalitate organizată de oferire a unor servicii de asistenţă medicală

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii Adrian Pană a declarat, luni, că trebuie pornit cu o modalitate organizată de oferire a unor servicii de asistenţă la nivelul comunităţii, fiind nevoie de servicii "absolut esenţiale", care să constituie o primă interfaţă pentru mai multe grupe de oameni.

98 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Pană: Trebuie să existe o modalitate organizată de oferire a unor servicii de asistenţă medicală

CONFERINŢA MEDIAFAX - Pană: Trebuie să existe o modalitate organizată de oferire a unor servicii de asistenţă medicală (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Astfel, cetăţenii cu o situaţie social-economică precară, dar şi alte grupuri vulnerabile, ca de exemplu bătrânii singuri, reprezintă situaţii care pot fi triate de un asistent medical şi prezentate mai departe unui medic de familie. Urmează pacienţii cu mai multe probleme de sănătate reprezentate de bolile cronice, caz în care asistentul medical poate să îi ofere şi să-i prezinte medicului un indiciu important în evoluţia bolilor cronice, a spus Adrian Pană, la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

"Ceea ce-i propune acest pachet este să furnizeze o examinare preventivă sau un set de examene preventive, de dovezi pliate pe specificul fiecărei persoane, ca de exemplu vârsta sau genul, având în vedere că o femeie are alte riscuri faţă de un bărbat", a explicat Adrian Pană.

Secretarul de stat a adăugat că deşi medicii furnizează servicii preventive şi în prezent, "prevenţia făcută în mod organizat s-a dovedit peste tot în lume că este cea mai cost-eficace măsură să reducă cheltuielile sistemului de sănătate".

Adrian Pană a mai spus că prin noul pachet de servicii medicale de bază cresc competenţele medicului de familie, în sensul în care acesta oferă mai multe servicii pentru monitorizarea bolilor cronice.

"Nu este necesar ca pentru o afecţiune simplă un cetăţean să fie nevoit să ajungă în capitala unui judeţ - în care să stea ore şi să aştepte, pentru că poate nu există decât un specialist sau doi care să poată prescrie o reţetă - deoarece medicul de familie poate să-i ofere această reţetă", a explicat Adrian Pană.

El a subliniat că medicul de familie va primi nişte competenţe prin care pacientul poate fi rezolvat la nivelul său.

Secretarul de stat a mai arătat că în elaborarea pachetului de servicii medicale de bază a lucrat foarte strâns cu Comisia medicilor de familie, subliniind că există suficient interes în rândul acestora pentru a-şi administra pacientul.

Adrian Pană a mai arătat că există un set de boli cronice pentru care au fost numiţi nişte indicatori-ţintă, care urmează să fie monitorizaţi.

"Medicul de familie va trebui să demonstreze că a văzut aşa cum trebuie pacienţii care sunt pe lista lui şi, în condiţiile în care ţinta pe care a impus-o este atinsă sau depăşită, medicul primeşte un stimulent", a precizat Pană, arătând că în cazul în care ţinta nu este atinsă, finanţatorul poate lua măsuri.

Potrivit secretarului de stat, medicul de familie va avea competenţe sporite şi în prescrierea analizelor pe care le poate face un pacient, tocmai pentru a putea "închide" ceea ce face pentru un pacient.

"Cetăţeanul, când merge la medicul de familie, se va aştepta, pentru un set de boli, să aibă un număr de investigaţii, dacă este cazul, boala să-i fie monitorizată corect şi tratamentul să fie administrat adecvat", a precizat Pană, subliniind că este extrem de important pentru cetăţean faptul că "tratarea la primul nivel" elimină drumurile cetăţenilor.

Secretarul de stat a vorbit şi despre importanţa ambulatoriilor de specialitate, având în vedere că în prezent acestea nu sunt atractive nici pentru medic din punct de vedere financiar, nici pentru pacient, deoarece traseul medical durează foarte mult.

"Ambulatoriul a fost revizuit din perspectiva în care se pot acorda altfel consultaţiile, mai multe analize şi investigaţii şi a fost luat în calcul un model de plată care să facă atractivă pentru medic furnizarea acelor servicii în afara spitalului", a mai spus Pană.

Secretarul de stat a arătat că pachetul de servicii de bază doreşte să ofere acces cât mai larg la nivelul de bază, oferind confort mai mult pentru cetăţean, acces mai aproape de casă, mai rapid, "în condiţiile în care ai în vedere un termen de câţiva ani în care să creezi condiţiile necesare pentru ca serviciile ambulatoriului de specialitate să fie foarte bine întărite".

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, preşedintele CNAS, Cristian Buşoi, directori de spitale, medici şi pacienţi dezbat noul pachet de bază al serviciilor medicale la conferinţa "Mediafax Talks about Health Reform" - ediţia a VI-a, organizată de agenţia de presă, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici