CONFERINŢA MEDIAFAX - Plumb: Ministerul Muncii a finalizat proiectul care reglementează plata pensiilor din Pilonul II

Proiectul de act normativ care reglementează modul în care se va face plata pensiilor private din Pilonul II a fost finalizat de către Ministerul Muncii, ministrul Rovana Plumb anunţând luni, la conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions, că aşteaptă avizul de la Ministerul Finanţelor.

230 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Plumb: Ministerul Muncii a finalizat proiectul care reglementează plata pensiilor din Pilonul II

CONFERINŢA MEDIAFAX - Plumb: Ministerul Muncii a finalizat proiectul care reglementează plata pensiilor din Pilonul II (Imagine: Shutterstock)

Ministrul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice a declarat că instituţia pe care o conduce a finalizat proiectul de act normativ prin care se stabileşte modul în care contribuabilii vor primi pensiile private obligatorii din Pilonul II.

Potrivit ministrului Rovana Plumb, documentul a fost deja trimis Ministerului de Finanţe.

"Proiectul este în analiză la Ministerul de Finanţe şi aşteptăm avizul Ministerului de Finanţe", a spus Rovana Plumb.

La conferinţa Mediafax Talks about Private Pensions, organizată în parteneriat cu Autoritatea de Supraveghere Financiară şi Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România, se discută despre rolul social al Pilonului II şi Pilonului III în sistemul naţional de pensii, rolul pensiilor private în asigurarea stabilităţii fiscale a României şi în economia ţării, precum şi modalităţi pentru a încuraja dezvoltarea acestora, performanţele de până acum şi provocările viitoare în acest sistem, contribuţia fondurilor de pensii private la dezvoltarea pieţei private de capital, dar şi experienţele altor ţări europene şi comportamentul fondurilor de pensii private în materie de etică, securitate şi garanţii pentru beneficiari.

În cei şapte ani de la lansare, fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) au ajuns la un număr total de participanţi de 6,2 milioane şi administrează active nete de 4 miliarde de euro. În prezent, cota de contribuţie virată către Pilonul II este de 4,5% din veniturile brute ale participanţilor, aceasta evoluând de la nivelul de 2% din momentul startului sistemului (2008) şi urmând să ajungă la 6%, cu o creştere de jumătate de punct procentual anual, până în 2016. Din punct de vedere al performanţelor investiţionale, fondurile de pensii private obligatorii au realizat, de la lansarea lor şi până în prezent, un randament mediu anual de 11,3%.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici