CONFERINŢA MEDIAFAX - Preşedintele CNAS: Clawback diferenţiat şi lista de compensate, în discuţiile cu FMI

Clawback diferenţiat, preţul, dar şi listarea şi delistarea unor medicamente de pe lista de compensate reprezintă câteva priorităţi ale autorităţilor ce vor fi discutate cu reprezentanţii organsimelor financiare internaţionale, a declarat preşedintele CNAS Radu Ţibichi la conferinţa Mediafax Talks.

297 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Preşedintele CNAS: Clawback diferenţiat şi lista de compensate, în discuţiile cu FMI

Radu Ţibichi, preşedintele CNAS (Imagine: Octav Ganea/ Mediafax Foto)

"Taxa clawback trebuie actualizată să nu crească exponenţial ca să nu dispară alte medicamente uzuale din piaţă pentru că şi efectul ar fi dezastruos. Ne-am exprimat deja referitor la calcularea taxei clawback diferenţiat. Avem în Parlament acte de modificarea Ordonaţei 77 (OUG nr. 77/2011 privind taxa clawback). Sperăm ca, în cadrul politicilor de farma, care vor fi discutate în această săptămână cu reprezentanţii organsimelor internaţionale să stabilim termene clare. Mă refer la clawback diferenţiat, preţul medicamentelor, listarea şi delistarea unor DCI-uri (denumire comună internaţională pentru medicamente, n.r.), la crearea bazei de reglementare pentru încheierea contractelor cost volum care reprezintă priorităţi pentru următoarea perioadă", a explicat preşedintele CNAS, Radu Ţibichi la conferinţa Mediafax Talks about Health Reform.

De asemenea el a spus că Ministerul Sănătăţii, Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi Agenţia Naţională a Medicamentului lucrează astfel încât în 2015 să existe o nouă listă de compensate cu bugete minime.

"Sperăm să reuşim până în luna octombrie să facem aceste lucruri şi să intrăm din 2015 cu noua listă de medicamente cu efecte bugetare minime. O dezechilibrare a acestei bugetări ar conduce, aşa cum am avut anii trecuţi, la termene de plată mari, de 250 -300 de zile, pe care nu şi le mai doreşte nimeni. Trebuie să fim foarte raţionali în luarea acestor decizii efectiv, pentru a fi implementate cât mai repede", a mai spus Radu Ţibichi.

La conferinţa organizată de agenţia de presă Mediafax în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii, la Spitalul Colţea, au fost discutate, printre altele, noutăţile din pachetele de servicii medicale şi contractul-cadru în vigoare de la 1 iunie, beneficiile acestora pentru sistemul sanitar, strategia Ministerului Sănătăţii privind actualizarea listei de medicamente compensate, medicamentele noi care ar putea fi admise pe lista de compensate, medicamente noi pentru tratarea cancerului, bolilor cardiologice, bolilor autoimune, diabetului, hepatitei şi efectele acestora asupra calităţii vieţii pacienţilor, dar şi soluţiile pentru pacienţii cu boli grave.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici