CONFERINŢA MEDIAFAX - Vicepreşedinte ASPTMR: Să motivăm bolnavii să-şi ia tratamentul. Autorităţile să fie obligate să asigure medicaţia

Problemele pacientului cu tuberculoză rezistentă la tratament sunt lipsa medicaţiei, lipsa accesului la psiholog şi a asistenţei sociale, a declarat, vineri, la conferinţa Mediafax, Ştefan Răduţ, vicepreşedintele Asociaţiei pentru Sprijinirea Pacienţilor cu Tuberculoză Multidrog Rezistentă (ASPTMR).

223 afișări
Imaginea articolului CONFERINŢA MEDIAFAX - Vicepreşedinte ASPTMR: Să motivăm bolnavii să-şi ia tratamentul. Autorităţile să fie obligate să asigure medicaţia

Ştefan Răduţ, vicepreşedintele ASPTMR (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

"Ştiu că sunt cazuri când pacienţii renunţă la tratament. Dar cred că nu trebuie să obligăm bolnavul să-şi ia tratamentul, ci să-l motivăm să facă acest lucru. În schimb, cred că autorităţile trebuie obligate să le sigure tratamentul bolnavilor cu tuberculoză. Principalele probleme cu care se confruntă pacientul cu TBMDR este lipsa tratamentului, lipsa accesului la psiholog şi a asistenţei sociale", a spus Răduţ la conferinţa "România respiră sănătos... fără tuberculoză", din seria "Mediafax Talks Health Conferences".

El a afirmat că pentru un bolnav cu tuberculoză, mai ales pentru cel cu rezistenţă la tratament, viaţa este foarte grea.

"Pacientul trebuie să ia tratament chiar şi doi ani, iar acesta are efecte adverse greu de suportat. Un tratament pe care dacă îl iei te faci bine sau poţi să te simţi rău. Apoi mai este riscul ca să nu mai găseşti medicamente şi să fii obligat să întrerupi tratamentul. Avem nevoie de o lege care să prevadă controlul TBC. Să vă gândiţi puţin ce poate simţi un om aflat în suferinţă, când la un moment dat nu mai poate lua medicaemnte pentru că statul nu îi asigură medicaţia. O boală care are doar 20 la sută şanse să se vindecare. Este foarte greu", a mai spus Răduţă.

La rândul lui, vicepreşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (ANMDM) Marius Tănasă a ţinut să facă precizări cu privire la obligativitatea pacientului de a-şi lua tratamentul, precizând că nu suţine ideea de a obliga, ci de a conştientiza necesitatea medicaţiei.

"O prevedere legală dinainte de 1989 prevede sancţiuni, inclusiv cu închisoarea, pentru cei care transmit în mod conştient boli transmisibile. Aceste prevederi nu am auzit să se aplice vreodată, nu am auzit să intre la închisoare cineva care a transmis SIDA, sifilis, TBC sau altă boală care poate provoca necazuri altor persoane. Acest lucru nu s-a întâmplat. Este foarte bine că nu s-a întâmplat, dar ar trebui ca toată lumea să conştinetizeze că avem această prevedere legală şi că toţi trebuie să facem în aşa fel încât să nu le facem rău celor din jurul nostru. Pentru că asta însemnă până la urmă democraţie. Este libertate pe care mi-o manifest, dar în aşa fel încât să nu-i deranjez pe cei din jurul meu. Bolnavii trebuie conştientizaţi să-şi ia tratamentul, iar Romanian Angel Appeal a găsit soluţii pentru a-i convinge", a mai spus Tănasă.

Potrivit raportului realizat de The Economist Intelligence Unit, cu sprijinul companiei Janssen, prezentat la conferinţa Mediafax, România are o situaţie particulară, întrucât generează aproximativ un sfert din toate cazurile de tuberculoză din Uniunea Europeană şi Spaţiul Economic European, chiar dacă are cu puţin sub patru la sută din populaţia totală.

Raportul mai dezvăluie faptul că, în perioada 1996 - 1997, incidenţa tuberculozei a ajuns la un moment de vârf, după care a scăzut, iar spre sfârşitul anilor '90 au început să scada prevalenţa şi mortalitatea.

"Totuşi, numărul de cazuri de tuberculoză încă este destul de mare. În România, incidenţa şi mortalitatea sunt de 2,5 ori mai mari decât în Bulgaria. Asta înseamnă că mor de 2,5 ori mai mulţi oameni decât în ţara vecină, deci încă este o problemă gravă aici", a atras atenţia Martin Koehring, senior reporter The Economist Intelligence Unit.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici