CONFLICT în justiţie, după înregistrările difuzate de Vlad Cosma. Preşedintele CSM cere urgentarea anchetei privind acuzaţiile de falsificare a probelor/ Procurorul general reclamă presiuni asupra procurorilor

La trei zile de la izbucnirea scandalului în jurul DNA, Procurorul General, Augustin Lazăr, reclamă o campanie împotriva instituţiilor justiţei şi cere CSM o poziţie publică în acest caz. În schimb, şefa Consiliului, Simona Marcu, cere urgentarea anchetei privind cazul DNA Ploieşti, pentru a reda încrederea cetăţenilor în actul de justiţie.

4026 afișări
Imaginea articolului CONFLICT în justiţie, după înregistrările difuzate de Vlad Cosma. Preşedintele CSM cere urgentarea anchetei privind acuzaţiile de falsificare a probelor/ Procurorul general reclamă presiuni asupra procurorilor

CONFLICT în justiţie, după înregistrările difuzate de Vlad Cosma. Preşedintele CSM cere urgentarea anchetei privind acuzaţiile de falsificare a probelor/ Procurorul general reclamă presiuni asupra procurorilor

„Preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, în acest context, solicită tuturor instituţiilor din sfera autorităţii judiciare, ca în limitele legale care garantează derularea cu obiectivitate a procedurilor şi în respectul drepturilor tuturor persoanelor vizate, să urgenteze aceste proceduri, pentru redarea încrederii cetăţenilor în actul de justiţie şi în organele abilitate să îl înfăptuiască sau în acelea chemate să vegheze, potrivit legii, asupra modului de înfăptuire. Ministerul Public, Direcţia Naţională Anticorupţie şi Inspecţia Judiciară au în aceste împrejurări un rol deosebit de important. Ne exprimăm încrederea că profesionalismul celor abilitaţl să acţioneze în aceste Imprejurări poate compensa presiunea mediatică a momentului”, a declarat preşedintele CSM.

Simona Marcu a precizat că dezbaterile din spaţiul public, referitoare la activitatea DNA, sunt de natură a prejudicia actul de înfăptuire a justiţiei.

„Având în vedere temele intens mediatizate şi dezbătute public, referitoare la activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii îşi exprimă, în continuare, profunda îngrijorare cu privire la potenţialul acestei situaţii de a afecta autoritatea organelor judiciare şi, implicit, de prejudiciere a actului de înfăptuire a justiţiei. Trebuie reamintit faptul că, potrivit Constituţiei României, Consiliul Superior al Magistraturii este garantul independenţei justiţiei. Consiliul îşi reafirmă disponibilitatea instituţională, în respectul cetăţenilor, al dreptului acestora de a cunoaşte adevărul, cu atât mai mult în situaţii care pot afecta încrederea în autorităţile judiciare, pilon de rezistenţă al statului de drept. Încrederea cetăţeanului în justiţie se construieşte, iar responsabilitatea revine, în principal, statului prin toţi actorii din sfera autorităţii judiciare”, a spus preşedintele CSM.

Întrebată care este mesajul pentru politicieni, Marcu a răspuns: "Să aştepte derularea mecanismelor prevăzute de lege”.

Fostul deputat Vlad Cosma a făcut publice mai multe înregistrări cu procurorii Mircea Negulescu şi Lucian Onea, şeful DNA Ploieşti, acesta acuzându-i de falsificarea unor probe.

Prima reacţie a procurorului general în cazul înregistrărilor de la DNA: Nu funcţionarea defectuoasă a justiţiei e problema, ci tentativa de stopare a luptei anticorupţie

Procurorul general al României, Augustin Lazăr, transmite, într-un mesaj, că dezavuează campania desfăşurată împotriva instituţiilor justiţiei, în mod deosebit a Ministerului Public, de "persoane aflate în proceduri judiciare în curs, unele condamnate definitiv".

Totodată, Augustin Lazăr anunţă că respinge ferm generalizarea la nivelul întregii activităţi a procurorilor a incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de magistraţi procurori cercetaţi disciplinar. Sistemul judiciar are proceduri legale riguroase de verificare a suspiciunilor de abateri disciplinare, inclusiv de genul celor lansate în media.

"Dezavuează acţiunile de instigare publică la intervenţia politicienilor în activitatea judiciară pentru demiterea unor procurori cu funcţii de conducere, prin ignorarea procedurilor judiciare clar prevăzute de art. 51 al. 2 şi 7 din Legea nr. 303/2004, precum şi prin înfrângerea principiului constituţional al separaţiei puterilor în stat; Cere conducerii Consiliului Superior al Magistraturii garantul independenţei justiţiei să adopte o poziţie publică în apărarea sistemului judiciar în faţa acestor atacuri; procurorul general îşi manifestă încrederea în capacitatea sistemului judiciar din România de a-şi îndeplini misiunea de înfăptuire a justiţiei la nivelul standardelor europene. De asemenea, îşi manifestă încrederea în capacitatea de autoreglare a sistemului judiciar prin identificarea şi rezolvarea conform procedurilor legale a tuturor incidentelor procesuale şi a cazurilor particulare de abateri disciplinare", se arată în mesajul procurorul general al României.

Aşa cum de altfel reţin şi rapoartele MCV, problema României nu este funcţionarea defectuoasă a sistemului judiciar, ci tentativa de stopare a luptei împotriva corupţiei, concluzionează Augustin Lazăr.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici