Consiliul Europei înfiinţează, la Bucureşti, un oficiu de luptă împotriva criminalităţii informatice

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, şi Secretarul General Adjunct al Consiliului Europei, Gabriella Bettaini-Dragoni, au semnat, marţi, un memorandum privind înfiinţarea, la Bucureşti, a unui Oficiu pentru combaterea infracţiunilor cibernetice.

Urmărește
538 afișări
Imaginea articolului Consiliul Europei înfiinţează, la Bucureşti, un oficiu de luptă împotriva criminalităţii informatice

Consiliul Europei înfiinţează, la Bucureşti, un oficiu de luptă împotriva criminalităţii informatice (Imagine: Shutterstock)

Oficiul de luptă împotriva criminalităţii informatice care va funcţiona la Bucureşti este "un proiect extrem de important şi suntem foarte onoraţi pentru această alegere a României" de a găzdui un centru care vizează colaborarea celor 47 de state membre ale Consiliului Europei pentru "combaterea acestui flagel", a declarat, la Palatul Parlamentului, Titus Corlăţean, cu ocazia semnării Memorandumului de Înţelegere privind înfiinţarea acestui birou.

Şeful diplomaţiei române a mai precizat că Oficiul va fi "modalitatea de a promova o acţiune globală pe care Consiliul Europei, împreună cu Uniunea Europeană - printr-un program pe care urmează să-l semneze chiar mâine (miercuri – n.r.) - îl va promova prin acest centru de la Bucureşti".

Din partea Consiliului Europei (CoE), Memorandumul de Înţelegere a fost semnat de Gabriella Battaini-Dragoni, Secretar General Adjunct al instituţiei, care a mulţumit autorităţilor române pentru "oferta generoasă de a deschide acest birou la Bucureşti".

Decizia înfiinţării survine ca urmare a "ofertei făcute de premierul Victor Ponta de a găzdui un asemenea Oficiu cu ocazia întâlnirilor avute în martie şi aprilie anul acesta cu Thorbjørn Jagland, Secretarul General al Consiliului Europei", se arată într-un comunicat al CoE.

Memorandumul a fost semnat cu ocazia sesiunii aniversare dedicată împlinirii a "20 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei".

În cadrul alocuţiunii susţinute cu acest prilej, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat că aderarea României la CoE, în 1993, a însemnat "adoptarea instrumentelor juridice, convenţiilor, tratatelor Consiliului Europei, reprezentând nucleul dur al normelor europene în domeniul drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, constituind un prim pas în procesul de armonizare a legislaţiei naţionale cu cea europeană".

Şeful diplomaţiei a subliniat rolul jucat de CoE în drumul României către "o democraţie consolidată".

În prezent, România este "un promotor al valorilor europene" şi unul dintre statele cu "o contribuţie semnificativă în ceea ce priveşte dezvoltarea sistemului de norme juridice ale Consiliului Europei, fiind parte a 102 convenţii ale organizaţiei".

La eveniment au mai luat cuvântul Gabriella Battaini-Dragoni, Secretar General Adjunct al CoE, directorul SIE, Theodor Meleşcanu, György Frunda, consilierul premierului Victor Ponta, şi fostul premier şi ministru de Externe, Adrian Năstase.

Preşedintele Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a transmis un mesaj video cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la aderarea României la Consiliul Europei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici