Consiliul Naţional al Elevilor, nemulţumit de burse: Continuăm să ţinem doliu pentru educaţie

Consiliul Naţional al Elevilor a transmis, luni seara, că sunt nemulţumiţi de faptul că bursele sunt în continuare foarte mici, iar Guvernul a lăsat autorităţile locale să se stabilească sumele acordate şi au spus că vor continua „să ţină doliu pentru educaţie”.

143 afișări
Imaginea articolului Consiliul Naţional al Elevilor, nemulţumit de burse: Continuăm să ţinem doliu pentru educaţie

Consiliul Naţional al Elevilor, nemulţumit de burse: Continuăm să ţinem doliu pentru educaţie

„Guvernanţii ne arată, din nou, că interesul baronilor locali este mai presus de interesul superior al beneficiarilor primari ai educaţiei, elevii din România. Astăzi, cu ocazia primei zile de cursuri din anul şcolar 2019-2020, când sute de elevi protestează din cauza unui sistem inechitabil, Guvernul a aprobat o Hotărâre de Guvern prin care oferă, din nou, posibilitatea autorităţilor publice locale să acorde burse elevilor în cuantumuri atât de mici, încât acestea nu vor satisface nici măcar nevoile minime”, se arată în comunicatul remis MEDIAFAX, luni seara, de către Consiliul Naţional al Elevilor.

Consiliul Naţional al Elevilor consideră esenţial ca, pentru a evita cazurile în care bursele, inclusiv cele sociale, sunt oferite în cuantumuri mult prea mici, cum sunt cele din 8 lei pe lună în localităţi din judeţul Arad, cuantumul minim să fie impus autorităţilor publice locale, anual, prin Hotărâre de Guvern. Â

„Această măsură ar contribui la impunerea echităţii în sistemul de educaţie, dar şi la diminuarea diferenţelor drastice în ceea ce priveşte situaţia acordării burselor în mediul rural comparativ cu mediul urban”, spun elevii.
Elevii propun calculul cuantumului pentru fiecare dintre cele patru tipuri de bursă ca fiind un procentaj din salariul minim net pe economie. Astfel, ţinând cont de grupul ţintă al fiecărui tip de bursă, se doreşte ca bursa socială să fie 30% din salariul minim net pe economie; bursa de studiu - 32,5% din salariul minim net pe economie; bursa de merit - lunar, 35% din salariul minim net pe economie; iar bursa de performanţă - lunar, 37,5% din salariul minim net pe economie.

„Astăzi, Guvernul a demonstrat cât de importantă este considerată educaţia de actuala clasă politică. Încă din anul 2017, reprezentanţi ai elevilor din întreaga ţară se luptă pentru ca bursele să fie acordate în toate localităţile din România, în baza unui cuantum minim aprobat, anual, prin Hotărâre de Guvern. Iniţiativa legislativă propusă a trecut de Parlament, a devenit lege, însă Guvernul a decis astăzi să ignore până şi absenţa avizului favorabil în cadrul Comisiei de Dialog Social a MEN (unde proiectul de hotărâre a fost dezbătut, alături de partenerii sociali ai instituţiei guvernamentale) şi să acţioneze strict în beneficiul autorităţilor publice locale. Guvernul a dat mână liberă baronilor locali pentru a lăsa elevii să beneficieze de burse în cuantumuri de 8 lei pe lună, cum am întâlnit într-o localitate din Arad. Continuăm protestul <Doliu pentru educaţie!>. Elevi, profesori, părinţi, continuaţi să purtaţi banderola neagră pe braţ, deoarece guvernanţii au mai aprins o lumânare la căpătâiul educaţiei, chiar astăzi, 9 septembrie 2019”, a declarat Antonia Pup, preşedintele Consiliului Naţional al Elevilor.

În şedinţa de Guvern de luni, Executivul a decis ca în anul şcolar 2019-2020, cuantumul minim al burselor de performanţă, de merit, de studiu şi de ajutor social, de care pot beneficia elevii din învăţământul preuniversitar de stat cu frecvenţă, să fie cel stabilit de autorităţile administraţiei publice locale, aflat în plată în anul şcolar 2018-2019.

Taguri:
elev,
bursă,
doliu

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici