Video Constanţa - Controverse privind o serbare de la o şcoală privată, legată de uciderea Brâncovenilor: Copii de opt-nouă ani, ”decapitaţi” de un ”călău” - VIDEO

O filmare de trei minute înregistrată la o serbare de sfârşit de an şi care prezintă o scenetă despre uciderea familiei lui Constantin Brâncoveanu a declanşat controverse la Constanţa, după ce în imagini apar copii cu vârste de opt-nouă ani, care sunt ”decapitaţi” de un ”călău”.

2616 afişări

Imaginile au fost filmate la serbarea organizată la sfârşitul anului şcolar 2014 la Şcoala ”Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Constanţa, fiind postate în urmă cu câteva zile pe o reţea de socializare. Atunci, a fost pusă în scenă o piesă de teatru care relata execuţia domnitorului Constantin Brâncoveanu şi a fiilor săi, în anul 1714.

În filmare se poate observa cum un ”călău” care poartă o eşarfă neagră pe faţă taie rând pe rând capetele celor cinci copii. Aceştia îşi spun rugăciunile şi apoi îşi pun cuminţi capul pe o banchetă, care ţine loc de butucul pentru execuţii, fiind ”decapitaţi” cu un topor din plastic. La finalul scenetei este ”executat” şi cel care joacă rolul domnitorului Constantin Brâncoveanu.

Serbarea se încheie în ropote de aplauze din partea asistenţei, formată în majoritate din părinţi şi elevi, între care se pot observa şi copii cu vârste mai mici de 10 ani.

Imaginile au fost postate pe un cont de socializare şi au stârnit controverse printre utilizatorii de internet, mulţi dintre ei atrăgând atenţia asupra posibilului şoc emoţional pe care copiii l-ar fi putut suferi.

Piesa de teatru a fost pusă în scenă la Şcoala ”Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Constanţa, parte a Colegiu Brâncovenesc, instituţie de învăţământ privat, iar conducerea unităţii de învăţământ spune că totul s-a petrecut cu acordul părinţilor şi nu au existat plângeri în legătură cu această scenetă, a cărei menire era ”să îi înveţe pe copii istorie”.

”Toată sceneta a fost făcută din dorinţa de a învăţa un moment din istoria patriei noastre spre folosul copiiilor. Întreaga serbare nu a durat numai trei minute, ci 26 de minute şi este foarte valoroasă. Ce s-a prezentat a fost scos din context şi atunci s-a văzut altceva. Nici nu s-a numit Martiriul Sfinţilor Brâncoven,i ci s-a numit Domnitorul Brâncoveanu, model de urmat. (...) O parte dintre părinţi se află chiar acum, când vorbim, la şcoală. Au văzut ştirile care au apărut la televiziuni şi au venit să ne susţină. (...) Copiii nu au fost afectaţi de scenetă. Din contră, au fost afectaţi mai mult de ce s-a întâmplat acum în presă. Pentru că ei au muncit, au făcut un lucru bun şi acum s-au arătat supăraţi de cum s-a prezentat această scenetă. Şi părinţii s-au simţit ofensaţi de imaginile apărute fără acordul lor şi de toate discuţiile acestea”, a spus reprezentantul şcolii, preot profesor Adrian Chiagă.

Asociaţia Elevilor din Constanţa consideră însă nepotrivită această piesă de teatru jucată de copii.

”Un fapt foarte îngrijorător este că persoanele care au jucat rolul fiilor lui Constantin Brâncoveanu erau copii cu vârsta sub 10 ani, elevi ai respectivei unităţi de învăţământ. Aceştia au fost expuşi şi supuşi unor scene de violenţă simulată, care le poate afecta grav dezvoltarea psiho-socială şi poate induce atitudini violente o dată cu creşterea în vărstă. (...) Suntem de părere că evenimentele întâmplate pot avea efecte negative asupra copiilor, existând riscul dezvoltării unui comportament de tip agresogen şi antisocial, aceştia percepând greşit faptul istoric, datorită vârstei fragede”, se precizează într-un comunicat al asociaţiei.

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa spun că nu au primit nicio sesizare în legătură cu acest caz. Ei precizează însă că în acest semestru va avea loc o inspecţie generală la această unitate privată de învăţământ, o inspecţie programată, care nu are legătură cu piesa de teatru.

Şcoala “Sfinţii Martiri Brâncoveni” este un proiect al Fundaţiei ”Sfinţii Martiri Brâncoveni” din Constanţa.

”Specificul şcolii noastre între alte şcoli private este dat de perspectiva generală a pedagogiei creştin-ortodoxe asupra educaţiei, precum şi de valorificarea tradiţiilor culturale româneşti în conţinuturile învăţământului. Considerăm că o educaţie de calitate nu poate face abstracţie de dimensiunile sufleteşti profunde. Acest specific se va materializa într-o susţinută activitate educaţională, care va însoţi firesc demersul instructiv, având ca scop formarea caracterelor copiilor”, se precizează pe site-ul unităţii.

Şcoala s-a înfiinţat în anul 2005 ”cu binecuvântarea Arhiepiscopiei Tomisului şi Dobrogei”, ca o unitate de învăţământ cu specific creştin-ortodox.

Dacă ţi-a plăcut articolul, urmăreşte MEDIAFAX.RO pe FACEBOOK »

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici