Constantinescu a cerut CA Constanţa să fie judecat în libertate. Pronunţarea, amânată pentru vineri

Preşedintele suspendat al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu a cerut, joi, Curţii de Apel Constanţa să fie judecat în libertate deoarece nu a intenţionat să se sustragă urmării penale şi a revenit în ţară tocmai pentru a clarifica anumite aspecte, instanţa amânând pronunţarea pentru vineri.

61 afișări
Imaginea articolului Constantinescu a cerut CA Constanţa să fie judecat în libertate. Pronunţarea, amânată pentru vineri

Constantinescu a cerut CA Constanţa să fie judecat în libertate. Pronunţarea, amânată pentru vineri (Imagine: Liviu Adăscăliţei/Mediafax Foto)

Nicușor Constantinescu s-a prezentat, joi după prânz, în faţa instanţei Curţii de Apel Constanţa, care a judecat contestaţia sa la hotărârea de vinerea trecută a Tribunalului Constanţa care a confirmat mandatul de arestare preventivă pe numele său în dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Constantinescu a povestit judecătoarei tot istoricul său medical de la plecarea în SUA pentru tratament şi până la revenirea sa în România după ce a făcut o oprire de câteva zile în Turcia. El a amintit că după intervenţia chirurgicală din SUA s-a confruntat cu diverse infecţii care i-au pus în pericol sănătatea şi l-au pus în imposibilitatea de a reveni în România mai repede. În prezent, preşedintele suspendat al Consiliului Judeţean susţine că urmează un tratament cu antibiotice pentru a eliminarea infecţiei cu care se luptă de câteva luni şi a precizat că are nevoie de radioterapie, pe care nu o poate urma în sistemul penitenciar.

El a mai spus că ataşaţii românii din SUA, atât de la Ambasada României de la Washington, cât şi de la Consulatul României la New-York, nu s-au interesat de situaţia sa medicală şi juridică pe timpul cât s-a aflat în America. Constantinescu l-a acuzat pe ataşatul cu afaceri interne al Ambasadei României din SUA că ar fi prezentat documente eronate potrivit cărora el s-ar fi aflat în custodia autorităţilor juridice americane şi ar fi avut montat pe gleznă un dispozitiv de urmărire.

"Ataşaţii României în SUA nu s-au interesat de situaţia mea medicală şi juridică în cele şase luni petrecute acolo. Mai mult, au făcut afirmaţii eronate susţinând că m-aş fi aflat în situaţia de şedere ilegală şi că aveam o brăţară de siguranţă pe gleznă”, a spus Constantinescu în faţa instanţei.

El a menţionat că în sprijinul afirmaţiilor sale poate îi aduce ca martori atât pe avocata sa din SUA, cât şi pe medicii care l-au îngrijit care şi-au manifestat disponibilitatea de a veni în România şi a depune mărturie.

Nicuşor Constantinescu a precizat că a plecat de bunăvoie din SUA tocmai pentru a clarifica situaţia sa din România şi împotriva recomandărilor medicilor din America şi în ciuda faptului că viza sa fusese prelungită până în primăvara anului viitor şi fusese respinsă cererea de extrădare.

“Nu am fost extrădat din America, nici în Turcia nu am fost arestat sau reţinut. Am venit să clarific aceste neclarităţi derulate în lipsa mea. Nu am fost laş niciodată în viaţa mea şi nu am fugit de justiţie”, a spus Constantinescu.

Avocatul său, Marius Mocanu, a cerut judecătoarei admiterea contestaţiei, dar şi înlocuirea măsurii arestului preventiv cu controlul judiciar, în timp ce procurorul DNA a solicitat respingerea ambelor cereri.

În cuvântul de final, Constantinescu a spus că doreşte să fie judecat în libertate pentru a-şi putea dovedi nevinovăţia.

Instanţa a amânat pronunţarea pentru vineri, 14 noiembrie, după ora 12.00.

Avocatul Marius Mocanu a declarat jurnaliştilor, la sfârşitul procesului, că au fost depuse noi documente la dosar care combat unele afirmaţii apărute în motivarea Tribunalului Constanţa.

“Domnul Constantinescu a dorit să dea din nou declaraţie în faţa instanţei de judecată pentru a combate unele afirmaţii care au apărut în motivarea instanţei de fond prin care s-a confirmat mandatul de arestare preventivă. S-au depus înscrisuri noi în combaterea ultimelor înscrisuri care au fost depuse de către reprezentantul DNA Constanţa în şedinţa din 7 noiembrie, prin care am încercat să combatem menţiunile care sunt cuprinse în acea adresă întocmită de către ataşatul pentru afaceri interne al Ambasadei României în SUA. Noi apreciem că prin aceste înscrisuri care sunt reprezentate de declaraţii notariale date de către medici sau persoane care l-au cunoscut pe domnul Constantinescu am reuşit să combatem acele susţineri referitoare la faptul că domnul Constantinescu s-ar fi aflat fie în custodia autorităţilor judiciare americane, fie i s-ar fi aplicat un dispozitiv de siguranţă, fie ar fi urmat să fie încarcerat în cursul lunii octombrie. Acele declaraţii infirmă menţiunile pe care le face acest ataşat cu afaceri interne în contextul în care sunt simple afirmaţii ale acestuia fără să fie dublate de acte de la autorităţile judiciare americane şi care să confirme într-adevăr toate aspectele care sunt relevate în cadrul acestei adrese”, a spus Marius Mocanu.

Avocatul a precizat că, în cursul zilei de miercuri, Nicuşor Constantinescu a fost evaluat medical la lnstitutul Oncologic din Bucureşti, unde ar fi fost confirmate toate diagnosticele aflate în actele depuse la dosar şi i s-a recomandat să înceapă radioterapia. Marius Mocanu a spus că aceasta nu poate fi realizată în cadrul sistemului penitenciar şi că ar trebui făcută într-un spital din cadrul sistemului de sănătate fie în libertate, dacă îi va fi revocată măsura arestării preventive, fie sub pază permanentă, dacă va rămâne în continuare în arest preventiv.

După încheierea procesului, Nicuşor Constantinescu s-a întors la spitalul Penitenciarului Rahova, unde este încarcerat.

Nicuşor Constantinescu a fost reţinut de autorităţile din Turcia marţea trecută, după ce Ministerul Justiţiei a transmis documentele necesare pentru aducerea lui în ţară, pentru a fi arestat preventiv în dosarele în care este judecat. El a revenit joi în ţară, iar în aceeaşi zi Tribunalul Bucureşti a confirmat mandatul de arestare emis pe numele său.

A doua zi, şi magistraţii Tribunalului Constanţa au confirmat mandatul de arestare pe numele preşedintelui suspendat al CJ Constanţa Nicuşor Constantinescu, în dosarul în care acesta este judecat pentru că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.

Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în trei dosare penale. Într-unul dintre acestea este acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, în altul că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi, iar în cel de-al treilea, pentru că a atribuit nelegal terenuri. Într-un alt dosar, şeful CJ Constanţa este cercetat pentru luare de mită şi nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, după ce în casa lui au fost găsite, la percheziţii, 15 cartuşe de calibrul nouă milimetri.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici