Construcţie din centrul Târgoviştei, blocată de descoperiri arheologice din timpul lui Matei Basarab

O construcţie care ar fi trebuit să fie ridicată în centrul Târgoviştei este blocată, după ce, în zona Mănăstirii Stelea s-au descoperit urmele unei construcţii civile de pe vremea lui Matei Basarab.

1586 afișări
Imaginea articolului Construcţie din centrul Târgoviştei, blocată de descoperiri arheologice din timpul lui Matei Basarab

Construcţie din centrul Târgoviştei, blocată de descoperiri arheologice din timpul lui Matei Basarab

Directorul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte, Ovidiu Cârstina, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că aceste cercetări se fac la cererea unei persoane care a cumpărat terenul şi care vrea să ştie dacă acolo se poate construi.

„Terenul a fost scos la vânzare, iar cel care intenţionează să-l cumpere a făcut un contract cu noi ca să poată vedea dacă în această zonă se poate construi sau nu. Dacă rezultatele cercetării arheologice spun că nu se poate construi, omul nu mai cumpără. Lângă mănăstire a fost descoperită o construcţie care este mai veche decât mănăstirea, aceasta fiind de pe vremea lui Matei Basarab şi un pavaj de piatră, urmând a fi datate”, a declarat Ovidiu Cârstina.

Reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” Târgovişte au transmis că cercetarea arheologică a devenit o prioritate a muzeului târgoviştean.

„Una dintre zonele de maxim interes pentru istoria centrală a oraşului medieval, cuprinsă între Biserica Roşie şi Biserica Sf. Nicolae – Geartoglu, zonă care a imprimat oraşului un aer aproape eclezial, a beneficiat de cercetări arheologice ample, desfăşurate în mai multe campanii. Este o zonă cunoscută pentru patrimoniul său arheologic excepţional. Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte a acordat întotdeauna o maximă importanţă cercetării acestei zone, iar rezultatele ştiinţifice au fost întotdeauna comunicate şi publicate în mediile academice reprezentative”, arată sursele citate.

Potrivit acestora, în decursul acestui an au avut loc în oraşul Târgovişte o serie de cercetări arheologice preventive, avizate de către Ministerul Culturii, dintre care două, având beneficiari diferiţi, sunt încă în desfăşurare, fiind vorba de şantierele arheologice de la adresele Str. Stelea nr. 3 şi str. Calea Domnească nr.218A, care au loc în situl arheologic Vatra oraşului Târgovişte şi în aria de protecţie a Mănăstirii Stelea.

„În timpul cercetării arheologice de la adresa str. Stelea nr.3, au fost relevate o parte dintre fundaţiile clădirilor demolate, apărând, în secvenţe stratigrafice diverse şi urme de locuire mai vechi decât cele aparţinând secolelor XIX şi XX. Într-una dintre secţiuni a fost descoperit şi un mormânt de înhumaţie, aparţinând unei persoane tinere, care a decedat în jurul anilor 1800. Foarte probabil ca zona în care a fost îngropată persoana în cauză să fi reprezentat o limită a cimitirului ce ţinea de bis. Sf. Nicolae – Geartoglu. Rămăşiţele vor fi supuse unei cercetări antropologice, după care reînhumate creştineşte. Cercetarea arheologică nu este încheiată, iar rezultatele acesteia vor fi transpuse, la final, în raportul arheologic aferent. La adresa Calea Domnească nr. 218A, adică parcela de teren de la intersecţia str. Stelea cu str. Calea Domnească, au avut loc descoperiri arheologice importante, care vor fi detaliate într-un raport de cercetare, remis beneficiarului, Direcţiei pentru Cultură Dâmboviţa şi Ministerului Culturii”, au precizat reprezentanţii Complexului Naţional Muzeal “Curtea Domnească” Târgovişte.

Potrivit acestora, o eventuală construcţie în zona delimitată nu se poate realiza în acest moment.

„Cercetarea se află în faza de început, putând comunica faptul că o eventuală construcţie în acel perimetru nu se poate realiza decât în urma avizării acesteia de către Comisiile de specialitate ale Ministerului Culturii. Proprietarul terenului a încheiat un contract de prestare servicii arheologice cu Complexul Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte spre a se putea edifica clar asupra posibilităţii de a investi în acel perimetru. Deci, săpătura arheologică are ca scop clar cercetarea întregii suprafeţe de teren şi se realizează în baza autorizaţiei de cercetare arheologică preventivă”, au mai spus reprezentanţii Muzeului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici