Consultaţii şi investigaţii medicale gratuite în satul Răchiţele. Printre pacienţi, mama lui Emil Boc

Peste 100 de locuitori ai satului Răchiţele, judeţul Cluj, sunt consultaţi şi investigaţi medical gratuit, sâmbătă, de o echipă de medici şi studenţi de la Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre pacienţi fiind şi mama primarului Emil Boc, transmite corespondentul MEDIAFAX.

900 afișări
Imaginea articolului Consultaţii şi investigaţii medicale gratuite în satul Răchiţele. Printre pacienţi, mama lui Emil Boc

Consultaţii şi investigaţii medicale gratuite în satul Răchiţele. Printre pacienţi, mama lui Emil Boc

Coordonatorul „Caravanei cu Medici” Cluj-Napoca, Răzvan Tirpe, medic rezident radiologie şi imagistică medicală, iniţiatorul acţiunii, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX că aceste consultaţii se derulează în şcoala din Răchiţele, unde autorităţile au pus la dispoziţie 12 paturi.

„O echipă de 36 de studenţi de la UMF Cluj-Napoca, medici specialişti şi medici primari, acordă timp de o zi consultaţii şi investigaţii medicale gratuite locuitorilor satului Răchiţele, în cadrul Caravanei cu Medici, pe patru specialităţi şi anume cardiologie, gastroenterologie, radiologie şi ginecologie. Încercăm să depistăm persoanele din zonele de munte, mai izolate, cu acces redus la servicii medicale, care au probleme de sănătate şi, ulterior, dacă le diagnosticăm cu ceva boli, să îi şi urmărim în continuare şi să îi ajutăm să se interneze în spital. În cadrul acţiunii efectuăm examene ecografice, EKG-uri, consultaţii de medicină internă, cardiologie, neurologie. Consultaţiile şi investigaţiile gratuite au loc în şcoala din Răchiţele unde, cu ajutorul autorităţilor locale, au fost instalate 12 paturi”, a spus Tirpe.

Potrivit acestuia, Caravana cu Medici a fost solicitată de autorităţile locale să îi ajute pe sătenii din Răchiţele, iar în urmă cu două săptămâni a fost realizată în sat o acţiune de recoltare de sânge pentru analize, la care au răspuns 120 de săteni, care sâmbătă au intrat în programul de consultaţii.

Răzvan Tirpe a subliniat că pacienţii consultaţi sâmbătă au vârste cuprinse între 18 şi 85 de ani, printre aceştia figurând şi mama primarului municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, care locuieşte în Răchiţele.

„Dânsa a venit anterior şi la partea de analize medicale”, a precizat coordonatorul Caravanei cu Medici Cluj-Napoca.

Asociaţia “Caravana cu Medici” a fost fondată în 2014 de 5 medici rezidenţi care au remarcat absenţa serviciilor medicale de bază în mediul rural, lipsa de educaţie medicală şi mentalitatea nepreventivă a românilor şi au decis să găsească soluţii pentru aceste probleme.

Reprezentanţii asociaţiei au arătat că misiunea “Caravanei cu Medici” este echilibrarea balanţei între accesul la servicii medicale în mediul rural faţă de cel urban prin realizarea unei reţele naţionale care să le permită medicilor să acorde periodic îngrijiri medicale persoanelor aflate în zonele mai puţin favorizate din punct de vedere economic şi al accesului la servicii medicale de bază.

“Proiectul nostru se adresează României rurale, oamenilor din zone care nu beneficiază nici măcar de servicii medicale primare şi nu au acces la sistemul sanitar din motive economice, infrastructură sau pur şi simplu pentru ca nu le permite starea fizică să se deplaseze la un spital. Atitudini aparent banale, spre exemplu analizele uzuale anuale, screening-ul pentru cancerul mamar, de col uterin sau de prostată, dietele hipocalorice sau hiposodate pentru prevenţia obezităţii, respectiv hipertensiunii arteriale, alimentaţia corespunzătoare pentru dezvoltarea armonioasă a copilului sunt considerate noutăţi într-o lume în care accesul la serviciile medicale este îngreunat de câştigarea traiului de zi cu zi”, au explicat sursele citate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici