Contestaţiile primilor 15 arestaţi în cazul de corupţie de la PTF Siret, judecate luni

Contestaţiile primilor 15 arestaţi în cazul de corupţie de la PTF Siret vor fi judecate luni, începând cu ora 14.00, de către judecătorii Înaltei Curţi de casaţie şi Justiţie.

217 afișări
Imaginea articolului Contestaţiile primilor 15 arestaţi în cazul de corupţie de la PTF Siret, judecate luni

Contestaţiile primilor 15 arestaţi în cazul de corupţie de la PTF Siret, judecate luni (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)

Poliţiştii de frontieră Elena Cosmicius, Mihai Doru Tocilă, Elena Cosic, Andrei Ciobanu, Sorin Sumaniuc, Iulian Radu, Matei Constantin Florin, Vasile Secrier, Constantin Doru Andrişan, Virgil Jităriuc, Adrian Holca, Daniel Grigoraş, Toader Ilieiş, Cristian Filipoaia şi Vasile Ovidiu Sasu au fost arestaţi, vineri, de către un judecător al Curţii de Apel Bucureşti.

Cei 15 au făcut recurs împotriva acestei decizii.

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie efectuează cercetări penale faţă de 59 de persoane între care un comisar de poliţie de frontieră, lucrători de poliţie la Punctul de trecere a frontierei (PTF) Siret-Suceava şi lucrători vamali din cadrul Biroului Vamal Siret.

Astfel, vineri au fost arestaţi Aurel Anea, comisar de poliţie, fost şef al PTF Siret, în sarcina căruia s-au reţinut infracţiunile de luare de mită în formă continuată şi constituire de grup infracţional organizat şi patru lucrători vamali, şefi de tură: Sorin Constantin Şcalad, Nicu Cezar Şchiopu, Lazăr Ungureanu, Simion Coroliuc, pentru dare de mită în formă continuată.

Totodată, au fost reţinuţi 54 lucrători de poliţie la PTF Siret - Ilie Cosmei, Alina Olivia Mandiuc, Cătălin Zebreniuc, Florin Sticleţ, Adrian Holca, Constantin Andrişan, Daniel Grigoraş, Vasile Sasu, Iulian Radu, Adrian Iuga, Marcel Coroi, Daniel Barbă, Manule Eugen Costache, Radu Lucanu, Dănuţ Neagu, Vasile Bălici, Adrian Grosu, Daniela Căpăţînă, George Jacotă, George Slovăacă, Cristinel Ţiprigan, Traian Constantin Hai, Ghoeghre Lavric, Ionel Marinel Gîză, Luchian Posmangiu, Adrian Mudrac, Gheorghe Neramţu, Fănel Rădăcină, Rodica Nichiforiuc, Romis Luchean, Gheorghe Pavlovici, Ilie Zahariuc, Silviu Pomohaci, Bogdan Rurac, Sorin Strugar, Sorin Sumanariu, Vasile Secrier, Virgil Jităriuc, Viorel Şture, Ramona Costiuc, Toader Ilieşi, Cristina Filipoaia, Florin Lupu, Florin Matei, Lucian Pintilii, Andrei Ciobanu, Mihaela Cosic, Elena Agapi, Mihai Tocilă, Elena Cozminiuc, Valentina Sauciuc, George Ungureanu, Loghin Daniel Timoci, Cristian Nicolovici - pentru luare de mită în formă continuată şi constituire unui grup infracţional organizat.

Potrivit Direcţiei Naţionale Anticorupţie, în perioada septembrie 2010 - ianuarie 2011, la punctul de trecere a frontierei Siret a fost constituit un grup infracţional organizat format din lucrători de poliţie şi lucrători vamali având ca scop strângerea unor importante sume de bani, sub formă de mită, ca urmare a trecerii cu vederea, nedenunţării şi neconstatării a unor infracţiuni sau contravenţii comise la trecerea frontierei de stat a României, fiind vorba în special de tolerarea traficului de ţigări.

Concret, în perioada menţionată, cei 54 de inculpaţi, în calitate de lucrători de poliţie la PTF Siret, în baza unei înţelegeri prealabile, au pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la persoane care au tranzitat frontiera. Sumele de bani erau luate pentru ca lucrătorii de poliţie să le permită mituitorilor introducerea în România a unor bunuri, în general ţigări din Ucraina peste limita legală admisă.

De asemenea, în perioada decembrie 2010- ianuarie 2011, inculpatul Anea, în calitate de comisar de poliţie a pretins, primit ori acceptat, direct sau indirect, în mod repetat, importante sume de bani şi bunuri de la poliţiştii de frontieră Posmangiu, Rădăcină, Strugar şi Luchian pentru a trece cu vederea încălcarea legii de către subordonaţii săi.

În aceeaşi perioadă, comisarul de poliţie a pretins, primit ori acceptat sume de bani şi bunuri şi de la cei patru lucrători vamali menţionaţi, pentru a nu efectua controale asupra modului în care îşi îndeplinesc aceştia atribuţiile de serviciu. În mod constant, inculpatul a sprijinit grupul infracţional organizat în scopul comiterii infracţiunilor de luare de mită, pentru a obţine beneficii financiare şi materiale.

Potrivit anchetatorilor, pentru a trece frontiera cu 30 de cartuşe de ţigări, o persoană oferea lucrătorului vamal aproximativ 150 lei drept mită, iar poliţistului 50 de lei. Sumele primite de poliţiştii care lucrau pe o tură variau între 7.000-8.000 lei până la 20.000-25.000 lei, în condiţiile în care, într-o tură lucrau aproximativ 10-12 persoane.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici