Contract-cadru, semnat de operatori aerieni şi Ministerul Transporturilor

Ministrul Transporturilor, Ludovic Orban, a anunţat că, miercuri, a fost semnat un contract-cadru cu cinci companii aeriene, în care este inclusă responsabilitatea respectării Regulamentului European 261/2004 care prevede drepturile pasagerilor.

1 afișare
Imaginea articolului Contract-cadru, semnat de operatori aerieni şi Ministerul Transporturilor

Contract-cadru, semnat de operatori aerieni şi Ministerul Transporturilor

Potrivit lui Orban, acest contract-cadru "a fost semnat deocamdată de două companii aeriene importante şi trei mai mici".

Totodată, operatorii aerieni de pe Aeroportul Băneasa au stabilit miercuri, împreună cu ministrul Ludovic Orban şi cu reprezentanţi aeroportuari, ca în cazuri de întârzieri sau anulări de curse de călătorii să fie informaţi verbal de reprezentantul companiei respective în prezenţa unui oficial al Aeroportului. Până în prezent, călătorii erau informaţi individuali prin înscris, această măsură fiind considerată drept "absurdaă" de reprezentanţii companiilor aeriene.

În urmă cu o zi, ministrul Transporturilor le-a cerut reprezentanţilor companiilor aeriene să aplice prevederile europene privind informarea călătorilor, spunând că trebuie să-şi desemneze un responsabil cu informarea pasagerilor.

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a controlat 16 firme de transport aerian care au avut întârzieri sau anulări de zobruri în perioada 3-5 ianuarie, pe zece dintre acestea amendându-le, în total, cu peste 288.000 de lei pentru încălcarea Regulamentului 261/2004 privind drepturile pasagerilor la asistenţă şi compensare în caz de refuz la ambarcare, anulare sau întârziere prelungită a zborurilor.

Regulamentul CE 261/2004 prevede informarea în scris a fiecărui pasager cu privire la drepturile pe care le are în cazul în care zborul este întârziat cu mai mult de două ore sau anulat; deservirea pasagerilor, respectiv oferirea de mese şi băuturi răcoritoare în cantitate direct proporţională cu timpul de aşteptare, cazare hotelieră, transportul dintre aeroport şi locul cazării, dreptul la două apeluri telefonice gratuite, mesaje prin telex, fax sau e-mail; posibilitatea de alege între rambursarea, în termen de şapte zile, a întregului cost al biletului la preţul de achiziţie, împreună cu, dacă este cazul, un zbor de retur la locul de plecare iniţial, cât mai repede posibil.

Astfel, companiile Blue Air, Malev, Air France, Wizz Air, Carpatair, Tarom, My Air, Alitalia, Brithish Airways şi Lufthansa au fost amendate pentru că nu au informat pasagerii, nu le-au acordat asistenţă, iar Lufthansa a fost amendată pentru că informarea, prezentată în scris pasagerilor cu privire la drepturile pe care le au, a fost prezentată doar în limba engleză.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici