Contribuţia la pensiile private obligatorii va fi de 3% în 2010

Contribuţia la fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) va creşte, aşa cum a fost stabilit iniţial, cu un punct procentual în 2010, la 3%, în urma acordului cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), arată Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR), într-un comunicat.

15 afișări
Imaginea articolului Contribuţia la pensiile private obligatorii va fi de 3% în 2010

Contribuţia la pensiile private obligatorii va fi de 3% în 2010, conform calendarului iniţial (Imagine: Mediafax Foto)

Acordul cu FMI prevede întoarcerea cât mai rapidă la calendarul iniţial de contribuţii virate către Pilonul II, după "îngheţarea" contribuţiilor la nivelul de 2% în 2009. "Pilonul II al sistemului de pensii va continua să fie alimentat cu majorări de contribuţii, aşa cum a fost stabilit iniţial", se arată în memorandumul de finanţare.

De asemenea, în scrisoarea de intenţie pentru acordul cu FMI se menţionează că autorităţile române că vor continua să alimenteze Pilonul II al sistemului de pensii cu contribuţii majorate regulat, "aşa cum a fost stabilit şi s-a dorit inţial".

Totodată, Guvernul s-a angajat să revizuiască până la 31 decembrie legislaţia privind pensiile, prin măsuri pentru indexarea acestora cu inflaţia, limitarea posibilităţilor de majorare discreţionară a pensiilor şi ajustarea graduală a vârstei de pensionare, în special pentru femei, potrivit acordului.

Conform Legii privind fondurile de pensii administrate privat, nivelul contribuţiilor virate către sistemul privat de pensii creşte cu 0,5 puncte procentuale pe an, de la 2% în 2008, la 6% din veniturile brute ale participanţilor în 2016.

Potrivit legislaţiei, contribuţia la Pilonul II trebuia să crească la 2,5% în 2009, dar în bugetul de stat a fost prevăzută suma care va acoperi doar 2%.

Asociaţia pentru Pensiile Administrate Privat din România a calculat că, în fiecare an în care nivelul contribuţiilor rămâne sub calendarul de creştere prevăzut iniţial, pierderile nete pentru cei peste 4,3 milioane de contributori activi la Pilonul II se ridică la aproape 350 de milioane de lei (circa 83 de milioane de euro).

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici