Contribuţii de asigurări majorate şi facilităţi pentru şomeri

Contribuţiile de asigurări sociale pentru condiţii de muncă vor fi majorate pentru angajatori de la 1 ianuarie 2009, iar facilităţile prevăzute de fostul Guvern pentru plata rapidă a obligaţiilor bugetare, printr-o bonificaţie de 5%, şi angajarea şomerilor, cu o primă de 1.000 euro acordată firmelor, vor fi anulate.

101 afișări
Imaginea articolului Contribuţii de asigurări majorate şi facilităţi pentru şomeri

Contribuţii de asigurări majorate şi facilităţi pentru şomeri (Imagine: Mediafax Foto)

Printr-o ordonanţă de urgenţă aprobată în ultima şedinţă, Guvernul a decis ca nivelul contribuţiei de asigurări sociale pentru condiţii deosebite de muncă să fie de 33%, din care 9,5% pentru angajaţi şi 23,5% pentru angajatori, iar contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii speciale de muncă să se ridice la 38%, din care 9,5% pentru angajaţi şi 28,5% pentru angajatori.

Contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii normale de muncă a fost stabilită la 28%, din care 9,5% pentru angajaţi şi 18,5% pentru angajatori.

Contribuţia angajatului a rămas astfel neschimbată, în timp de cota aferentă angajatorului a fost uşor majorată.

Contribuţia de asigurări sociale este calculată la fondul total de salarii brute lunare şi la veniturile brute lunare ale angajaţilor.

Ordonanţa abrogă un act similar al fostului Guvern prin care contribuţia de asigurări sociale pentru condiţii deosebite de muncă a fost redusă cu 1,5 puncte procentuale, de la 32,5% la 31%, contribuţia pentru condiţii speciale de muncă a fost diminuată cu 0,5 puncte, de la 37,5% la 37%, iar cota de CAS pentru condiţii normale de muncă a fost menţinută la 27,5%.

Condiţiile deosebite de muncă presupun un grad mare de expunere la risc a angajaţilor, în timp ce locurile de muncă în condiţii speciale sunt caracteristice unităţilor miniere, zonelor afectate de radiaţii, aviaţiei civile şi activităţii artistice (acrobat, dresor, cascador).

Pentru 2009, cotele de contribuţii pentru asigurările de sănătate au fost menţinute la 5,5% pentru angajat şi 5,2% pentru angajator, situaţie similară şi la bugetul asigurărilor pentru şomaj, unde angajatorii şi angajaţii vor aceeaşi contribuţie, de câte 0,5%.

Ordonanţa abrogată de Guvern prevedea şi acordarea unei bonificaţii de 5% pentru plata cu cel puţin zece zile înainte de termen a obligaţiilor bugetare, precum şi plata unei prime de câte 1.000 euro firmelor care angajau persoane intrate în şomaj de cel puţin trei luni.

Ordonanţa aprobată în ultima şedinţă de Guvern prevede abrogarea acestui act normativ cu măsuri de relaxare fiscală.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici