Conturile Primăriei Vaslui, blocate pentru despăgubiri către proprietarii unui imobil naţionalizat

Primăria Vaslui are blocate conturile din bănci şi de la Trezorerie de către proprietarii unui imobil naţionalizat, pe care municipalitatea a refuzat să-l restituie la timp, aceştia câştigând în instanţă despăgubiri pentru lipsă de folosinţă de peste un milion de lei.

239 afișări
Imaginea articolului Conturile Primăriei Vaslui, blocate pentru despăgubiri către proprietarii unui imobil naţionalizat

Conturile Primăriei Vaslui, blocate pentru despăgubiri către proprietarii unui imobil naţionalizat (Imagine: Shutterstock)

Potrivit reprezentanţilor Administraţiei Finanţelor Publice Vaslui, ordinul de executare silită a conturilor Primăriei Vaslui a ajuns în cursul zilei de luni.

Potrivit deciziei executorii a Judecătoriei Mureş, rămasă definitivă în apel la Tribunalului Mureş, Primăria Vaslui este obligată la plata la 1,05 milioane lei, sumă la care se adaugă dobânda legală până la data efectuării plăţii.

Executarea a fost aprobată de către Judecătoria Vaslui în data de 5 septembrie 2012, iar executorul a înfiinţat popriri pe toate conturile Primăriei, din care deja s-au indisponibilizat anumite sume.

Despăgubirile au fost acordate pentru refuzul Primăriei Vaslui de a restitui, timp de şase ani, imobilul în care se afla fosta cantină de ajutor social, deşi exista încă din 2002 o hotărâre definitivă a instanţei.

"În cursul zilei de astăzi am primit de la executorul judecătoresc înştiinţarea de proprire pe conturile primăriei. Practic, Primăria Vaslui are la dispoziţie şase luni de zile în care să achite acea sumă, conform unui ordin emis de un secretar de stat din cadrul Ministerului Finanţelor. În baza acestui ordin, instituţiile publice pot fi executate doar dacă ele dispun de sumele ce trebuie recuperate. De aceea instituţiile publice sunt foarte greu de executat", a declarat, luni, pentru corespondentul MEDIAFAX, directorul Administraţiei Finanţelor Publice Vaslui, Ioan Pavăl.

La rândul său, primarul municipiului Vaslui, Vasile Pavăl, susţine că va achita cele 1,05 milioane lei în termenul prevăzut de lege, sperând că suma ar putea să se diminueze după ce Primăria Vaslui i-a dat în judecată pe proprietarii fostei cantine de ajutor social. Primăria are un proces pe rol la Iaşi pentru pretenţii care privesc îmbunătăţirile aduse imobilului.

"Noi nu am fost din start de acord cu plata sumelor pretinse în instanţă de foştii proprietari ai cantinei de ajutor social, de aceea i-am acţionat pe aceştia în instanţă şi am solicitat ca suma să fie diminuată, având în vedere că s-au făcut o serie de îmbunătăţiri la imobilul fostei cantine de ajutor social. Noi aşteptăm pronunţarea instanţei şi sperăm ca sentinţa să ne fie favorabilă, ca apoi să putem plăti şi despăgubirile, însă cele reale", a precizat primarul minicipiului Vaslui, Vasile Pavăl.

Potrivit portalului judecătoriei Mureş, foştii proprietari care au câştigat despăgubiri în instanţă sunt Băcanu Manuela Simona, Stamate Tarquinus şi Câşu Irinel Ligia, care au fost reprezentanţi în instanţă şi execuţie de avocaţii Andrei Homeucă şi Cristian Băcanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici