Copii din familii cu probleme financiare grave, sprijiniţi de un ONG să nu abandoneze şcoala

Peste 50 de copii din Bucureşti - unii fără părinţi, alţii din familii cu dificultăţi materiale şi sociale grave - sunt sprijiniţi să nu abandoneze şcoala, într-un centru de zi al Asociaţiei "Ana şi copiii", unde îşi fac temele, sunt consiliaţi de psiholog şi primesc două mese pe zi.

743 afișări
Imaginea articolului Copii din familii cu probleme financiare grave, sprijiniţi de un ONG să nu abandoneze şcoala

Copii din familii cu probleme financiare grave, sprijiniţi de un ONG să nu abandoneze şcoala (Imagine: Shutterstock)

Începând din 2007, Asociaţia "Ana şi copiii" a sprijinit peste 300 de copii, pentru ca aceştia să continue să meargă la şcoală, în ciuda dificultăţilor materiale şi sociale prin care au trec.

În centrul de zi din Bucureşti al asociaţiei vin, zilnic, peste 50 de copii de toate vârstele. Aceştia îşi fac temele, discută cu psihologul, fac terapie prin artă, iau lecţii de engleză cu voluntari şi primesc două mese pe zi.

Preşedintele asociaţiei, Mihaela Voivozeanu, a declarat, joi, că toţi beneficiarii centrului de zi sunt în situaţii de risc major de abandon şcolar, provin din familii sărace, cu mulţi copii şi, de multe ori, cu părinţi analfabeţi, care nu îi pot susţine pentru a merge la şcoală.

"Avem copii care nu mai au părinţi. Sunt fraţi care se cresc unii pe alţii. Unii ajung la noi prin direcţiile de asistenţă socială şi protecţia copilului, alţii ne sunt recomandaţi de oameni care ştiu cazurile lor. (...) Îi ajutăm să meargă la şcoală, pentru că, deşi şcoala este gratuită în România, nu toţi copiii au ghiozdane şi rechizite, cum nu toţi au ce mânca", a explicat Mihaela Voivozeanu.

Ea a mai spus că, pe lângă asigurarea rechizitelor şcolare şi a unor specialişti care să îi ajute să îşi facă temele, copiii fac şedinţe de consiliere psihologică, individuale, de grup şi, uneori, împreună cu părinţii, au un cabinet de informatică unde se pot ajuta de internet pentru a-şi face temele, iar în zilele de sâmbătă învaţă să gătească.

De asemenea, tinerii sunt îndrumaţi să îşi facă un CV, sunt pregătiţi să se prezinte la un interviu şi unii chiar ajutaţi să îşi găsească un loc de muncă.

Mihaela Voivozeanu a mai spus că, deşi şcoala continuă să rămână neprimitoare pentru unii dintre ei, pentru că cerinţele sunt foarte mari şi totul depinde de internet, progresele lor sunt vizibile.

"Cerinţele sunt foarte mari şi, uneori, îi pun chiar şi pe colegii mei în dificultate. Este foarte greu, mai ales că părinţii lor sunt analfabeţi sau semianalfabeţi şi nu are cine să îi ajute cu temele", a spus preşedintele fundaţiei, precizând că sunt şi cazuri în care copiii sunt trimişi acasă doar pentru că părinţii nu au bani să cumpere un anumit tip de sacou, cerut de unitatea de învăţământ.

Solicitările pentru astfel de servicii sunt foarte numeroase, însă spaţiul de care dispune în prezent asociaţia nu permite sprijinirea a mai mult de 50 de copii, care vin în două schimburi. Din acest motiv, organizaţia neguvernamentală doreşte să construiască un centru mai mare, cu o capacitate de cel puţin 100 de locuri, în sectorul 3.

Noul centru, a cărui construcţie costă aproximativ 75.000 de dolari, ar putea fi gata în aproximativ doi ani. Pentru acest proiect, denumit "Ajutăm visele să crească mari", Asociaţia "Ana şi copiii" a primit, joi, 25.000 de dolari de la UPS România, care sprijină activităţile organizaţiei de trei ani.

Asociaţia "Ana şi copiii" este o organizaţie umanitară, neguvernamentală, apolitică şi non-profit, având ca misiune prevenirea abandonului familial şi şcolar prin programe educaţionale, asistenţă socială, medicală şi juridică, activităţi de recreere şi socializare, activităţi de informare, acţiuni şi măsuri de conştientizare şi sensibilizare socială şi înfiinţarea de servicii sociale, pentru şi în sprijinul comunităţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici