Copos, scenaristul şi regizorul ingineriei financiare de care este acuzat în cazul Loteria II

Gheorghe Copos este acuzat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) că, deşi nu a făcut în nume personal operaţiuni financiare care ar fi prejudiciat bugetul de stat, a fost "scenaristul şi regizorul acestei puneri în scenă".

43 afișări
Imaginea articolului Copos, scenaristul şi regizorul ingineriei financiare de care este acuzat în cazul Loteria II

Copos, scenaristul şi regizorul ingineriei financiare de care este acuzat în cazul Loteria II

Copos, trimis în judecată alături de Camelia Voiculescu şi alte 11 persoane, este acuzat că ar fi fost capul întregii "inginerii financiare", se arată în rechizitoriul de peste 350 de pagini trimis instanţei.

Acuzaţiile privind privatizarea Electronica, numită apoi Ana Electronic, este explicată de procurori prin "inginerie financiară", care presupune operaţiuni de plasare, stratificare şi integrare a titlurilor de participare.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Copos, "deşi nu a efectuat în nume personal nici una dintre operaţiunile descrise, şi anume operaţiuni legate de acţiunile SC Ana Group SA şi SC Ana Imep, faptul că este scenaristul şi regizorul acestei puneri în scenă rezultă în termeni indubitabili".

În documentele depuse la instanţă se mai arată că operaţiunile de vânzare-revânzare a spaţiilor comerciale preluate de Ana Electronic după privatizare, în 2002 şi transferurile bancare între firmele grupului Ana, în care acţionar majoritar este Gheorghe Copos, au făcut parte dintr-o "inginerie financiară de spălare a titlurilor de participare".

De asemenea, procurorii susţin că Ana Electronic a încercat să evite şi plata unui impozit de 25 la sută prin interpunerea unor persoane în procesul de vânzare-cumpărare.

Potrivit rechizitoriului, prin "operaţiuni de stratificare", persoanele cerecetate în dosarul Loteria II ar fi vândut şi revândut 40 de spaţii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbţie cu Fast Service Electronica, obţinând venituri de peste 23.800.000 de lei, banii intrând apoi în "circuitul spălării" prin mai multe firme.

"Având concursul fraudulos al principalilor săi colaboratori Vasile Bontaş, Giulio-Giuzepe Roza şi Octavian Juncu, învinuitul Gheorghe Copos a conceput un plan prin care să spele titlurile de participare ilegal obţinute", se arată în rechizitoriu.

În 29 decembrie, Gheorghe Copos a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, între care Camelia Voiculescu şi Sorin Pantiş, în dosarul Loteria II în care este acuzat de spălare de bani şi fals, preşedintele fondator al PC Dan Voiculescu fiind scos de sub urmărire în această cauză.

Citeşte şi:

Copos, trimis în judecată în dosarul Loteria II

Copos: E un abuz şi îl vom demonstra în instanţă

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici