Corneliu Stan, fost director Electrica, audiat după ce a reclamat un şantaj de 1 milion euro

Corneliu Stan, fost director general Electrica, a fost audiat, marţi, de instanţa Judecătoriei Sectorului 3 (JS3), într-un dosar de şantaj în care acuză un partener de afaceri, Tonea Chiriac, că i-a cerut aproape un milion de euro pentru a nu divulga fapte de corupţie şi fotografii compromiţătoare.

722 afișări
Imaginea articolului Corneliu Stan, fost director Electrica, audiat după ce a reclamat un şantaj de 1 milion euro

Corneliu Stan, fost director Electrica, audiat după ce a reclamat un şantaj de 1 milion euro (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)

Corneliu Stan a fost audiat în şedinţă secretă, la ieşirea din sala de judecată refuzând să facă declaraţii.

Instanţa Judecătoriei Sectorului 3 a luat în discuţie şi cererea lui Tonea Chiriac de eliberare din arest preventiv, judecătorii urmând să ia o decizie în acest sens.

Procesul în acest caz s-a amânat pentru 10 august.

Cotidianul "Adevărul" a relatat, în ediţia de marţi, că fostul director general al Electrica, Corneliu Stan, a reclamat procurorilor DNA că a fost şantajat de Tonea Chiriac, căruia i-ar fi dat 910.000 de euro şi i-ar fi promis alţi 600.000 de euro, pentru ca acesta să nu divulge fotografii compromiţătoare despre escapade amoroase sau informaţii despre fapte de corupţie.

Corneliu Stan le-ar fi spus procurorilor că ar fi obţinut banii ceruţi de Tonea Chiriac "din împrumuturi de la prieteni şi colegi".

Stan a explicat procurorilor DNA că acest şantaj îşi are originea într-o schemă financiară frauduloasă pusă la punct de Tonea, dar pe care el personal ar fi refuzat să o urmeze. Concret, Tonea, prin societatea EDM pe care o controla, vindea produse scumpe şi nevandabile firmei orădene Anpero - administrată de Petru Chiş. La rândul său, Petru Chiş urma să-şi recupereze banii din lucrări încredinţate de către Electrica, societatea Anpero fiind autorizată să execute lucrări cu această societate, relatează "Adevărul".

De asemenea, Stan le-a spus procurorilor anticorupţie că Petru Chiş l-a sunat şi i-a spus să nu accepte o astfel de înţelegere şi că a declinat "oferta".

"Tonea mi-a spus în mod expres că îmi va face mult rău, că are fotografii compromiţătoare pe care le va prezenta la serviciu şi pe internet în cazul în care eu nu plătesc marfa pe care el susţine că a livrat-o la Oradea lui Petru Chiş, ori să-i încredinţez lucrări lui Chiş. Astfel, trăind într-o stare permanentă de hărţuire, intimidare, stres şi şantaj, nu am mai putut să suport tensiunea şi am cedat, m-am împrumutat şi i-am dat lui Tonea o tranşă de 100.000 de euro în luna septembrie 2008", le-a spus Corneliu Stan procurorilor, potrivit cotidianului citat.

Discuţiile dintre Corneliu Stan şi Tonea Chiriac au fost interceptate de SRI.

Într-o interceptare telefonică din 23 iunie 2009, prezentată de "Adevărul", Stan îl acuză pe Tonea că l-a şantajat cu divulgarea către soţia sa a mai multor aventuri amororoase "cu blonda de la Oradea, cu bruneta de la mare". Totodată, Stan îi cere lui Tonea să-i aducă o fotografie "cu blonda de la Oradea" pe care i-ar fi arătat-o în urmă cu doi ani, în condiţiile în care i-a dat "jumătate din bani".

În continuare, Stan îl acuză pe Tonea că, de fapt, el i-ar fi trimis-o pe "blonda de la Oradea" şi că, ulterior, ar fi recunoscut acest lucru. "Băi, blonda aia mi-ai trimis-o tu? Nu mi-ai zis pe urmă, că «Ţi-am trimis la Oradea, o blondă»?", îi spune Stan lui Tonea, potrivit interceptării.

Tonea neagă şi că ar avea respectiva fotografie şi că i-ar fi "trimis" fostului director al Electrica o femeie.

Directorul a susţinut în faţa procurorilor DNA că după ce i-a dat banii, Tonea a continuat cu intimidările, astfel că a fost nevoit să-i mai plătească 105.000 de euro - în octombrie 2008, 150.000 de euro - în noiembrie 2008, 200.000 de euro - decembrie 2008 şi 150.000 de euro - ianuarie 2009, ajungându-se la un total de 910.000 de euro.

Corneliu Stan le-a mai spus procurorilor că, deoarece nu mai avea de unde să se împrumute, iar Tonea îi cerea mereu bani, aplicându-i şi o dobândă de 20%, în iunie 2009 a decis să-l denunţe la DNA pe şantajist.

Tonea a fost prins în flagrant şi a fost arestat la 1 iunie 2010, când a primit suma de 30.000 de euro de la Stan.

În acest dosar a fost audiat ca martor şi Cornel Dinu, cel care, în 2003, i l-a prezentat lui Corneliu Stan pe Tonea Chiriac, la un meci disputat de echipa Dinamo.

Conform interceptărilor telefonice, Cornel Dinu a intervenit în mai multe rânduri pe lângă Stan, sugerându-i să-i dea banii lui Chiriac, potrivit cotidianului citat. La audieri însă, Dinu a susţinut că el nu a încercat decât să-i împace pe cei doi.

Corneliu Stan a ocupat funcţiile de director general al societăţii Electrica (între aprilie 2007 şi februarie 2009), director general adjunct (între februarie şi august 2009), iar din august 2009 este director proiecte surse regenerabile.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici