Corpul de Control al ministrului Sănătăţii face verificări la Institutul Oncologic Bucureşti privind contractele de achiziţie. Managerul institutului: S-au efectuat corect toate procedurile pentru serviciile de curăţenie

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii verifică cum au fost încheiate contractele de achiziţie între Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor care poate avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor, informează, marţi, Ministerul Sănătăţii.

1110 afișări
Imaginea articolului Corpul de Control al ministrului Sănătăţii face verificări la Institutul Oncologic Bucureşti privind contractele de achiziţie. Managerul institutului: S-au efectuat corect toate procedurile pentru serviciile de curăţenie

Corpul de Control al ministrului Sănătăţii face verificări la Institutul Oncologic Bucureşti privind contractele de achiziţie

Potrivit unui comunicat, ministrul Sănătăţii a dispus efectuarea unui control privind contractele de achiziţii de dezinfectanţi la Institutul Oncologic Bucureşti, ca urmare a anchetei realizată de jurnaliştii de la euractiv.ro.

"Ministrul Sănătăţii a dispus Corpului de Control, astăzi, 3 mai 2016, efectuarea unei anchete în ceea ce priveşte contractele de achiziţii încheiate de Institutul Oncologic Bucureşti cu firma producătoare a dezinfectanţilor în cauză, dar şi cu alţi agenţi economici, care pot avea legătură cu ancheta în cazul biocidelor", se spune în comunicat.

Rezultatele anchetei Corpului de Control vor fi transmise Parchetului General.

"De asemenea, ministrul Sănătăţii are în vedere extinderea anchetei pe marginea procedurilor de contractare şi achiziţii şi la alte unităţi spitaliceşti", se mai spune în comunicat.

Potrivit anchetei jurnaliştilor de la euractiv.ro, "cel mai mare spital oncologic românesc ia direct de la Hexi Pharma soluţiile dezinfectante şi plăteşte bani grei pe curăţenie unei firme din acelaşi trust. Medical Cleaning face curat de mai bine de o lună în IOB, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC)".

Ministerul Sănătăţi anunţă că, miercuri, în cadrul videoconferinţei cu Direcţiile de Sănătate Publică din ţară, acestea vor comunica rezultatele primelor teste de autocontrol şi sanitaţie dispuse de ministrul Sănătăţii la data de 28 aprilie.

Ministerul Sănătăţii a dispus pe 28 aprilie prin intermediul Direcţiilor de Sănătate Publică, ca toate unităţile sanitare din ţară care utilizează dezinfectanţii achiziţionaţi de la compania Hexi Pharma să verifice prin autocontrolul propriu eficienţa acestora.

Direcţiile Judeţene de Sănătate Publică vor supraveghea acest proces şi, de asemenea, prin sondaj vor recolta probe suplimentare pe care le vor analiza în laboratoarele proprii".

Controalele se vor derula, în strânsǎ legǎturǎ cu ancheta penalǎ aflatǎ deja pe rolul Parchetului General.

Straja: Departamentul de Achiziţie a efectuat corect toate procedurile pentru serviciile de curăţenie

Departamentul de Achiziţii, din cadrul Institutului Oncologic Bucureşti, a efectuat corect toate procedurile pentru serviciile de curăţenie, a declarat, marţi, managerul institutului, Dan Straja, ca răspuns la informaţiile apărute în presă.

Dan Straja, managerul Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu" din Bucureşti, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că Departamentul de Achiziţie a efectuat corect toate procedurile pentru serviciile de curăţenie.

Răspunsul acestuia vine ca reacţie la investigaţia făcută de jurnaliştii de la Euractiv.ro, care susţin că firma Medical Cleaning (firma deţinută de omul de afaceri Dan Condrea, proprietarul Hexi Pharma) face curat de mai bine de o lună în institut, în urma unei negocieri fără anunţ public de participare care a fost deja anulată de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC).

Mai mult, potrivit jurnaliştilor, "cu toate că nu respectă cerinţele din caietul de sarcini, firma se pregăteşte să câştige un contract de curăţenie pe trei ani, în valoare de şapte milioane de lei. Cel mai probabil, contractul va ajunge tot la Medical Cleaning, căci, ca şi în cazul negocierii care a adus firma în IOB, spitalul cere, prin caietul de sarcini, documente pe care alte firme din domeniu nu le pot obţine, în lipsa unei relaţii speciale cu producătorul dezinfectanţilor pe care urmează să-i folosească".

Potrivit lui Dan Straja contractul de curăţenie pe care institutul îl avea, a expirat în luna februarie. Atunci, a fost demarată o nouă procedură de atribuire a contractului.

"Pe 21 febrarie au avut loc negocieri pentru atribuirea pe o perioadă de două luni, a contractului de curăţenie. Licitaţia nu e finalizată, este în curs de finalizare. S-au efectuat negocieri pentru ca pe perioada de desfăşurare a licitaţiei mari să se poată acoperi necesarul pentru a se face curăţenia în institut. Sălile de operaţie şi administrativul fac pate din obiectul de activitate al contractului de curăţenie. Am făcut curăţenia şi cu infirmiere şi cu forţe proprii", a spus Straja.

În ceea ce priveşte produsele de la Hexi Pharma folosite pentru dezinfectare, managerul institului a declarat că pentru dezinfecţia finală se folosesc produse de la altă firmă.

"Produsele Hexi Pharma se folosesc pentru suprafeţe mari ... Saloane, coridoare, săli de mese, compartimente unde sunt pacienţi, dar nu au fost probleme", a mai spus medicul Straja.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici